Naikkan Hb low

Ada tak dekat sini yg makan ubat doktor pun still hb low, makin drop ada ler kalo mkn.. apa alternative lain untuk naikkan hb kalo tak mkn ubat doktor?

11 Balas

Sama mcm sy sis.. Hb low tak naik2.. Makan - makanan utk hb pun tak naik. Ikut dah saraan pakar pemakanan pun tak naik2.. Makan ubat tak miss pun tak naik.. Last2. Biar je la.. Putus asa. Yg penting jaga makan. Anak pertama pun hb low.. Skrg anak kedua pun hb low.. Ermm

3mo ago

sama 100% dgn saya

Try minum jus delima atau jus pegaga. Selain itu boleh try minum air rendam chinese dates and makan buahnya sekali. Tapi jgn try semua sekaligus. Mcm sy try seminggu 1 cara. Dari 9 naik ke 13 + sekarang.. tapi ambik masa juga

sy dah 3minggu beli ubat luar. Iberet. sbb yg KK provide, tak sesuai. Dah mkn 4 biji sehari, tapi semakin turun Hb. Jd dr suruh beli Iberet sndiri. 2 minggu ada naik sikit, tp masih rendah lagi.

saya dah tukar pelbagai ubat pun low sampai 33w. kalau tak makan takut makin rendah jela. lastnya saya try banyak makan daging sekali dgn ubat baru menjadi dan naik sampai bersalin

mkn ubat dgn air buah...air limau nipis or sunquick..jgn letak gula...elakkn mkn ubat bersama susu..sbb susu boleh menghalang zat besi yg ada pada ubat tu...

saya makan ubat dgn air oren sunquick tanpa gula. air tu pun jangan banyak separuh cawan je bancuh. alhamdulillah hb naik 13+

try minum susu kambing maaez (langsung tak hamis) ..boleh letak saffron dalam susu kambing 2/3 helai.

saya makan ubat tu bersama juice limau kasturi.. Alhamdulilah bacaan hb naik

puan cuba makan hati ayam .. utk ikhtiar atau ikan bilis ..

Try mnum calla milk sis yg blueberry insha Allh naik