Nak minta tips dah TTC setahun

Ada tak apa apa tips waktu bersama tu pukul berapa , hari apa bagus , position ke , pemakanan, gaya hidup mcm mana, vitamin apa minta bantuan share 🥲

3 Balas

bile nk try to ttc jgn pakse diri utk dapatkan anak. mood due² mesti kene happy n bukan dlm tekanan sbb nak anak. go with the flow smbil kene effort due² pihak. makan makanan yang seimbang sayur/serat banyak protein sederhana n karbo sikit dan makan real food...boleh makan tembikai merah suami & isteri bnyk manfaat + ini sunnah sbb Nabi pon suke tembikai. utk suplement terlalu lah bnyk kat pasaran tp carilah yg trusted brand nk suggest pn tkut juge sbb baik utk kite blm tentu baik utk org. jd kene cari ilmu. mcm sy makan multivitamin + makan tneeq. hari ape yg bagus utk bersama jawapan die hari anda subur..kalau xregular period kene la bg die smpi jadi regular.+ hari yg anda happy..sbb bile happy semue best n hormon tu akan jd lebih baik position yg mcmane² pon baik yg penting anda happy n selese sbb yg penting adelah sprem boleh berenang jauh n kuat. n lepas bersame jgn cepat sgt cuci. ape pon kite kene usehe dengan hati yg gembire dan tawakkal n redha tu tersangatlah penting supaye hati tak remuk kecewe.. mudah² bile test pon positive gituuu..

Hi sis. saya share apa yg saya buat sepanjang ttc. Saya ttc 1 tahun 8 bulan. 1- cek kesuburan suami & isteri untuk kita tahu apa masalah. Bila dh tahu masalah baru kita boleh cari suppliment yg sesuai . Kalau dh cek both suami isteri takda masalah. Alhamdulillah. 2- monitor hari subur isteri guna Opk . Kalau kita guna opk kita boleh agak bila hari subur kita. Ataupun boleh monitor hari subur kita dgn simptom hari subur. Cth: rasa berdenyut di ari ari etc 3- bersama suami 3 hari sekali. Contoh ahad bersama isnin selasa rehat, dan rabu bersama balik. (Tips dari Dr yang saya consult ttc) 4- selepas bersama, isteri mengiring kiri atau kanan dan meringkuk mcm udang min 1 jam (tips dari dr consult ttc) 5- kalau boleh cuba kurangkan makan ayam atau daging yg dicucuk. Banyakkan makan ikan dan sayur hijau (sawi, bayam) 6- setiap pagi saya akan blend 3 biji kurma dengan susu .

tengok post sy sis, sy ada share tips untuk ttc. semoga membantu ☺️