g6pd

ada sesiapa tahu..kalau anak ada g6pd..boleh pakai ubat nyamuk yang elektrik tak? dan boleh pakai minyak angin kayu putih tak?

3 Balas

Hye sis... Anak saya g6pd jugak... Setakat ni saya tak pernah guna ubat nyamuk elektrik tu... Saya spray jaa... Lepas Maghrib tu saya spray siap2... Tapi tak spray kat atas2... Belakang langsir, almari macam tu jaa... Sejam lepas tu saya bukak kipas bagi hilang bau... Dah okey baru bawak anak masuk bilik... Alhamdulillah setakat ni anak saya okey... Bab minyak angin ni saya pon tak pernah guna kat anak, sebab doktor kata minyak yang berangin tak boleh... Saya guna krim Mayyababy ja dari dia lahir sampai sekarang...

4y ago

Maaf , g6pd tu ape

Ubat nyamuk elektrik rasanya boleh guna. Sebab anak saya y no.2 ada g6pd juga. Pernah guna masa balik kg. Ubat nyamuk y lingkaran tu pun pernah pakai tapi masa anak dah besar sikit LA. Minyak kayu putih tu tak pasti la boleh guna ke tak. Tapi yg saya tau minyak yuyie y Tak digalakkan.

1y ago

Yaka.. Anak saya g6pd.. Stakat la ni dah sebulan dok guna minyak yuyi.. Sebab perut dia kembung..

Kalau anak saya kalau guna minyak kayu putih dia akan sesak nafas begitu juga dgan viks