Pessarry

Ada sesiapa kena pakai tak ubat nie.. Saya takut Dan malu nak masuk kann... Dua tiga kali letak ja kotak nie.. Help ?

Pessarry
92 Balas

Saya aritu pakai sebb keputihan warna hijau sakit kat bawah vagina sebb bengkak kadang gatal sampai sekarang..anak saya dah nak masuk 6 bulan but problem is..dinding vagina saya tebal bila saya nak masukkan jadi sempit ..suami pulak x reti nak masukkan katanya..saya lagi la..aritu pernah masukkan tapi kat luar ja nak masuk dlm x boleh..susah sgt nak masuk..sempit..pastu pi jumpa doktor nak check keputihan masuk alat muncung itik doc tolak sampai berdarah2..lepas dari kes tu terus saya x pi badan saya jadi lemah gigil lepas ja berubat kg dah makin baik..tapi bengkak di vagina dan keputihan ada dan rasa gatap ttap ada....sekarang dah beli tapi fikir nak masukkan tak boleh..x masuk sakit..saya betul2 dlm dilema

5y ago

Tq innshallah

Jgn pakai batang putih tu.. Tolak masuk ubt tu dlm vagina pakai jari sedalam yg boleh.. Kalo perut dh besar mntak husband tolong , kalau malu pandai² la sis buat sndri... Sblm tu kencing dlu siap²... Lepas masukkn ubt ni terus tidur.. Tak boleh ke tandas dh lepas masukkn ubt tu ye dan tak boleh brsama suami.. Kot nk trkencing jgk.. Lepas 3jam tu baru boleh.. Tp seeloknya tu tak la kn.. Biar smpai ke pagi je.. Lebih mujarab.. (btg putih tu tak digalakkan utk ibu mngandung)

Saya pun bru pkai... Cma xguna btg tu... Tkut trljak... Nak msuk sendiri xlpas... So ape lagi... Buat sesi ngan suami... Siap tnya... Mlm ni x... Klau nk kna setel dlu... Stg tdur hat bwah xleh usik dah😅😅😅... Tok laki ckp kna setel dlu la lgu tu... Stg xlena... So selesaikn smua... Bila dh bersihkn tdur elok2 tok laki masukkn ubt tu... So tdur bleh pluk ja la ya tok2 laki... Nak tggu esk pg...🤗🤗🤗

X yah nak malu la sis.wat sndri je pon...sy ni usaha ngndung kene kangkang depan doc n pembantu2 dia msa wt hsg.tvs smua tu smpi berjaya peknen.lg pulak doc n pembntu tu smua kawan suami sy sbb suami sy keje kt spital tu..ape boleh buat...demi zuriat...kutebalkn muka sbb doc a.k.a kwn suami.boleh lepas da hsg tu doc jmpa suami sy ckp ni mc istri demo.tiub sblah sumbat.nti resurt dia kawe bg demo..

Hello.. Sy pernah guna sb discharge brownish spots at week 9..doktor cakap ada jangkitan dalam keputihan tu.. Masuk kan sj.. Slowly sj.. Guna jari sendiri lg bagus supaya boleh ukur.. Kalau sda masuk 1 jari tu ok sda.. Lakukan sebelum tdr la.. Buang dlu apa2 yg perlu dibuang contoh buang air kecil, air besar baru masuk kan ubat tu.. Mmg berkesan utk atasi masalah keputihan😊

5y ago

Sama mcm saya . Dpt jgak ubt ni doktor bgi sbb spotting && keputihan yg gatal . Sekli dh masukkan tu esok tu terus keluar keputihan yg tebal² tu . Bagus jgk ubat ni . Hilang sikit rasa gatal² .

Sy pun trkena gak pkai ubat ni hehe.. suami yg masukkn pkai jari dia. Siap sy pesan kat suami basuh tgn bersih² baru bole jd 'doktor'😂😂 xda malu la sis nk minta tlg suami sndri.. ank dia jgk dlm perut sis tu🤭 trjd ank tu pn sbb suami sis jgk kan😅 maaf kalau x senang dgn komen sy. Bt sndri boleh tp pstikn masuk kat vagina kita tu, xmsuk x baik la nti

Pakai je sis, demi anak dlm kandungan. Saya first time suami yg tolong masukkan. Second time doc amik sampel utk check gbs pakai mulut itik tu & masukkan sekali ubat tu. Mmg tak selesa bila ada keputihan masa pregnant ni. Alhamdulillah sekarang dah takde. Lega sangat.

Bila sis x pkai..keputihan akn makin banyak dan boleh menyebabkan jangkitan paru2 kepada bayi apabila lahir. Saya pun pakai benda ni dulu..lagi sengsara jaga bayi yg sakit nanti calar perasaan dan mental mak, lebih baik sy pijak malu..huhuhu

Masuk pkai jari je...utk elak ia kluar semula...lps masuk terus kemut vagina kita nnti slow2 ia akn msuk sbb ubt tu sdri dh ada pelincir..jgn tkut nk msuk puan.. Tkot bila kita xrawat keputihan sbb blh effect pd bayi masa lahir..

Alhamdulilah saya dah masuk kan. Tapi suruh suami.. Siap pesan lagi tunggu tidur baru masuk kan. Dia mana maunyaa.. Lambat ler tidur sbb fikir kan takut.. Takutttttt sgt masa suami masukkan. Belum beranak lagii.. Thanks semua.. ❤️