cara nak merawat luke bersalin czer

Ada sape2 yg pegalaman bersalin czer tak....nak mintak kongsi cikit,mcm mane nak merawat luke czer ni? Memang bile berjalan rase dalam perut tu sakit2 yee....kali pertama czer ni anak no 3....luke luar tu masih rase pedih2 lagi...lepas tu czer ni boleh mkan jamu utk rawat dalaman ke?

1 Balas

Lepas mandi kena lap lembut bagi kering.. lap dengan kapas lembut tu and biarkan kering kat udara.. jangan lap dengan kapas yg sama Mmg kena hati hati jalan.. nak bangun pun kena pangku perut.. waktu mandi sy sabun je tempat jahitan tapi slow slow.. Tak makan jamu sebab tak berani takot berair balik ke apa ke.. Oh and sy apply solcoseryl gel.. sy pakai sebab sy nk lega cepat..dalam seminggu macam tu luka dah cantum tapi jadi tak rata bekas jahitannya.. boleh rasa kalau pegang..