hb rendah

Ada sapa tahu nak naik kn hb ne ...

28 Balas

Cuba makan ni : Coklat cadbury ( roast almond ) Kacang kacang mcm pistachio tu ke Jambu batu , kalau boring makan buat juice Makan ubat tu dgn juice tp tak semestinya juice yg fresh , mcm saye minum marigold peel fresh tu yg oren punya . Alhamdulillah saye makan semua ni dari hb 9.something straight 4bulan tak naik terus naik yg latest 11.6 . Tak perlu makan hati ayam la kerang la daging tu semua dah 😂

4y ago

Betul,makan buah dengan banyak pon hb boleh naik.. Tak semestinya makan hati ayam boleh naik..

Klau hb bwh 9 bru ly mkn hati aym n kerang.. klau atas 9 jgn mkn.. nty mslh lain yg dtg.. sy pn hb trun smpai jmpe doktor pakar pemakann.. jgn mkn bayam.. mkn syur kangkung. Peria. Betik. Jmbu batu. Kismis.. sy mkn cmue ni xnaik.. n bile amal kn shaklee hb dr 9.7 naik 10.3 dlm mse 2mggu.. cube dlu amal kn mknn brkhasiat

Amalkan makan kurma 7biji setiap hari sebelum makan nasi. In sha Allah hb akan cantik. Sy amalkan kurma masa pregnant, hb setiap kali check up bacaan normal sy average 13.8.. Baby pun akan dapat khasiat yg baik dari kurma tu. Kurma jugak memudahkan proses bersalin tau sis.

Makan kerang sis. Kerang bakar, kerang rebus. Anything masakan kerang. Time pregnant dulu setiap minggu saya g makan kerang sebab hb low je. Tips dia sehari sebelom g klinik utk buat checkup malam tuh makan lah kerang. So nurse takde lah bising hb low

4y ago

Tapi ikut badan awak lah sis. Ada org makan buah okay, ada org makan sayur okay, ada org makan kerang hati ayam okay. So depends pada badan awak terima sumber makanan jenis yg mana utk naikkan hb low tuh. Saya cadangkan je. Kena try and error ok sis

Saya punya simple ja, makan kurma sehari 5-6 biji sis. Alhamdulillah HB dari drop 11 terus naik 12.5. Sy bt gini sehari sebelum checkup je 😂 hari lain mkn kurma kalau ingat.

4y ago

Tp make sure kena minum air byk jugak sis..

hb sy pun low je sepanjang pregnant ni..dlm 2 minggu ni sy just mkn jambu batu je..harap2 naik la hb..naik sikit pun x pe,atleast ada perubahan.

sis bagitahu kk sis . nnt dia akan tukar ubat lain utk naikkan hb .utk makanan sis boleh try makan hati ayam,brokoli , jambu batuuu

Jambu batu, hati ayam, kerang, peria, makanan tinggi vit c (oren, limau) Jarakkan susu, kafein dengan breakfast, lunch, dinner.

Saya amalkan makan sayur2 hijau dan pisang..kdg makan hati ayam tapi tak kerap sngat la amalkan..alhamdulillah HB maintain 13.9

Saya makan zincofer setiap malam.. 2 3 pagi bgn mkn..sebelum ni hb low jugak.. skrg dh ok..td checkup 13.4 😊