Baby Alami Ruam Di Bhgn Muka Dan Leher.

Ada petua x utk hilangkan ruam baby sebulan lebih di bahagian muka dan leher. Baby x suka econ dan akan gelisah apabila dok dlm. Bilik sejuk. Tp bila buka kipas (pusingan paling laju), risau plak baby kembung. Normal ke ruamnya begitu?

Baby Alami Ruam Di Bhgn Muka Dan Leher.
12 Balas

Umur baby berapa ye sis? Macam normal untuk baby 2 bulan dan ke bawah. Anak saya dulu pun macam ni. Saya selalu ambik kain lembab untuk lap2 dia, takut ruam panas. Tapi bila besar, Alhamdulillah makin elok. Sekarang dah takde. Masa berpantang dulu, hampir setiap hari saya ke hospital sbb anak kuning + anak jarang2 berak. Berak sekali setiap 7 hari, sekali setiap 14 hari. Tapi doktor klinik dan hospital takde kata apa2 tentang ruam anak saya. Tapi kalau sis nak rasa lebih yakin, better sis tanya doktor masa appointment klinik. Kalau appointment lambat lagi, walk in kk atau hospital pun takde masalah rasanya, tak perlu tunggu hari appointment

Same dgn saya. X boleh tdo aircond sbb die susah nk bernafas tp buka kipas ok je. Tapi skrg dh ok tdo aircond. Sbb ari tu die selsema jadi sye sentiasa sapu balm dekat dada and blkng dia. Ruam tu even baby dh 2 bulan lebih still ade sye still tgh usaha kurangkan ruam dia. Ye 2 bulan struggle. Baby selseme, ruam panas naik dengan die menangis je 24jam. Alhamdullilah lepas masuk 2 bulan dia beransur ok. Ruam die pon dh start kurang. Cume x boleh bagi die panas je

4y ago

Tulah..baby x selesa tdo econ sbb selsema gak haritu. Ni tdo guna kipas laju jer.. Harap ruamnya reda lps ni.. Sy cuma sapu bedak je sbb semua krim dan lotion x beri perubahan.

Ank sy pun mcm ni... Wlupon tido aircond mlm2. Sbb siang2 xbukak aircond... Hr tu p knduri jd makin teruk.. Smpai nmpak bertompok merah dkt pipi dua2 belah. Last2 sy try lap pkai wet tissue tiap kali nmpak berpeluh. Mlm2 nk tido pastikan lap jgak. Dlm 3 hari cmtu kering ruam dia... Bila dh kering tu, sy sapu myk baby plak. Terus jd licin balik pipi dia...

alaa syg kesiannya dia, cuba pegi klinik Dharan Alhamdulillah anak sye balik dari klinik tuh pagi mlm daa okay, klinik pkar kulit tak mahal pun..

4y ago

sama sama 😊

normal anak Sy pun Mcm tu jugak, Sy pakai kan Krim Vaseline lepastu kne rajin lap muka baby xlama hilanglah terus licin muka

Sya pakaikan kt baby 6blb..ruam celah kangkang ..alhamdulilah hilang ruam..xsmpai seminggu...guna 1 badan pon boleh

normal je ni. anak2 sy semue suka kipas laju. nnt ruam ni hilang bila dah 6bulan. biasa ni.

4y ago

Baik.. Kena cuba ni. Tq sis🌹

Saya letak bedak pureen je. Selalu sapu bedak. Kejap je dah hilang.

Saya letak minyak kelapa je... Yg bless kat masjid... Kwn I bagi..

ank sy serasi dgn minyak tropika.musim pnas mmg ruam sng naik