JAUNDICE BABY

Ada petua tak untuk turunkan kuning baby . Susu kerap , tapi kuning tak turunn ? Bagi tips sikit . Mungkin boleh ikthiar .

17 Balas

sy pun bg susu formula..kli nie sy x tnggu lma sb bljar dari pengalaman ank 1st..lps bersalin susu still x bnyk, nk tnggu bidan urut susu hari ke4 baru dtg..hari ke3 sy start bg susu formula sb dh mula nmpk kuning tpi blm start check kuning..keluar hospital sabtu..kk tutup smpi isnin so hari ke5 baru kk kol sruh dtg klinik..Alhamdulillah msa pergi bacaan 7.4 je n berat bby naik...doc tnya susu bdn ke sy ckp cmpur..sy ingtkn kna marah, then doc ckp x pe..sy x kisah..biasa ibu2 ad pnglman sndri, yg pntg bg ank 2 jam sekali susu, bby berak kencing, sy ok ktanya..Alhamdulillah, 3x lps ulang alik kk hari ke 11 dh stop g kk check kuning sb bacaan mkin trun..pnglaman ank 1 smpi prolonged jaundice..smpi ank berat trun, yakin sgt ngan susu bdn tpi susu x bnyk, ank x berak2 smpi 14 hari.huhu

2y ago

boleh sy tahu bagi susu fm apa

bg susu formula sis...bkn nk ajar bukan2..untuk smntra ank kning je..ksian kt anak..sy ari ni ank dh 17 hari ..hari ke 12 dh trun bebas kuning...mse mula2 bg susu bdn 2 jam skli...bile g check kning mkin naik..misi sruh bg susu formula..dia mmg xpatut ckp mcm tu..tp dia kte kcian ke baby...mgkn susu ibu yg bt kning makin naik..bile dh bg susu formula 2 jam skli..kning mkin trun..tidur mmg trpksa korbankn 2 jam skli time jam stiap mse smpy ke pg...smbg bbrpe hari xckup tdo.tp brbaloi la ank trun kning byk...dh hbis kning bru lega nk tdo lena ckit...petua bg mandi dgn daun kucai la asam jawa la..bkn nyer xleh prcaya..cuma bykkn susu..ank lg kuat kncing n berak kning bru hilang...ank sulong dlu prolonged jaundice .

10mo ago

samalah anak saya dulu kuning dekat 2 bulan sebab susu ibu. breastmilk jaundice, tapi doktor kata teruskan je nanti kuning turun sendiri. ada try susu formula tapi sehari je sebab baby cirit birit. jadi terpaksa lah teruskan breastfeed sampai kuning turun sendirinya. ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ dah takde kuning dan baby fully breastfed 😁

bagi anak minum susu formula sis.. kadang2 susu badan kita tak cukup untuk baby atau susu badan kita penyebab anak kuning.. anak saya baru discaj ward sbb kuning.. saya bersalin di swasta.. doctor pakar nasihat saya bagi susu formula supaya dia cepat kenyang n kerap berak baru kuning dia turun. saya mula2 ingat baby kenyang minum susu badan tapi rupanya tak.. bila dh start formula baru berat badan dia pun naik.. and dorang pun suggest untuk jemur dekat matahari pagi bawah pukul 10 tu. alhamdullilah saya ikut semua nasihat kuning anak banyak sangat turun 🤲🏻

10mo ago

cuba try lactogen. katanya memang senang turun kuning

ank Saya prolonged jaundice.. mcm2 buat mandi sirap,mandi kucai,mandi herba cina, susu 2@3jam .. doc ckp maybe dari susu ibu, Saya pun stop mkn halia,Lada, kunyit.. cumanya baby xkerap berak, doc kata kalau nk laju turun baby kena berak 4@6 kali sehari .. Saya topup susu formula,2jam Saya siap2 perah susu masuk botol sbb nak tgk bnyk mana baby minum,selang 2jam susu formula balik.. Baru baby berak dlm 3@4kali sehari..kena korban waktu tidur n waktu rehat set jam 2@3jam utk remind time susu..boleh juga sewa lampu biru,xpun Usha shopee jaundice lamp..

Susu formula mmg buat kuning baby turun. Ikhtiar 1 jam 1 oz. Atau 2 jam 2 oz. Tengok baby awak boleh minum banyak mana sekali intake & tak muntah. Tapi susu badan perlu juga diselangkan supaya baby tak nipple confuse. Kalau takut nipple confuse boleh try bagi susu formula dengan syringe atau cup. Tapi sy bagi bottle je + selang dgn breastfeed alhamdulillah baby tak nipple confuse. Nurse/doktor dkt KK cakap jangan makan lada hitam/kunyit/halia, ikhtiar jela mana yang patut ok. Saya doakan semuanya dipermudahkan. Anak sy jaundice almost sebulan juga.

saya bagi anak susu setiap sejam. set je alarm, baby tidur pun kejut je paksa dia bangun habiskan susu. biar dia berak byk and kencing banyak. mandi pun saya bilas dgn air kucai. alhamdulillah kejap je turun kuning baby. 7 hari je kena kuning. skrg dh turun nurse kk kata takyah datang klinik dh. yg penting kena bg dia susu dgn kerap. mula mula saya bg susu setiap 3 jam. tk jalan, kuning dia naik. saya tukar setiap sejam baru turun. saya campur je susu formula dgn susu badan. cuba la try harap membantu.

Anak Sy baby G6PD resiko untuk kuning sngt tinggi sampai kena pntau d wad nicu shingga hri ke5 . Masa Kmi kluar hri ke-5 kuning ada 179 hri ke7 pg cek kkia dah trun 111 hri Esuk 89 kmudian cek lg kli ke3 dah 31 . Alhmdulilah 3x jak p cek msa kluar hsptl dah ok . Nurse pun puji sbb baby Sy G6PD . Anak sy mmg spnuh nya susu formula S26 gold susu bdan hnya 2x je msa ka wad tu pun sbb pam susu Paksa adala kluar . Asal kn baby kuat susu dan kerap berak kncing kuning pun trun .

ibu minum susu kambing pure. jgn bnyk, sebotol sehari atau selang sehari je sbb susu kambing ni panas, baby mmg kuat berak2. anak saya pon kuning, saya minum susu kambing tuu selang sehari, lepastu pantang makan bawang putih, halia, lada hitam, rempah2 semua pantang termasuk la kunyit. in shaa Allah kita ikhtiar mana boleh. jgn bg air apa2 kat baby. mak je minum

bagi susu formula sis... supaya baby berak2, nanti lepas jaundice dah turun boleh stopkan susu formula tu hehe ..anak sy pun jaundice smpai kena dua blue uv kat wad, syukur skrg dah turun and tak perlu dah datang klinik cek lagi..

2y ago

Hi sis, nak tanya susu formula jenama apa ya sis pakai?

kalau malam tidurkan baby biar lampu terbuka. sebab hari tu anak saya kuning nurse pesan jangan tidurkan baby dalam keadaan gelap better buka lampu. alhamdulillah kuning turun mendadak. boleh kalau nak try cara ni.