Janin mmg kurang gerak ke 33 minggu

Hi, Ada mummy Sama mcm saya. Janin banyak tdo? Haritu dah g emergency sebab kurang gerak. Dia ok je cuma tengah tdo je. Ada mummy mcm saya jgk?

2 Balas

saya skrg 38w pun mcm tu sis baby dah penuh dlm perut masa saya 33w pun baby slow je... cara nak tahu bg gerak tak, saya selalu usap pgg perut... tk pun selalu letak tgn kat perut ada dia slide sikit kaki/tgn nya, so saya tahu baby gerak ada waktu baby gerak agak kuat sikit.. depends jugak paling lewat 10gerakan dlm jam 4ptg biasa kalau aktif, pkul 1 settel dah 10gerakan...

Semakin meningkat usia kandungan, memang baby akan semakin kurang bergerak. TAPI pastikan cukup 10 gerakan dalam sehari. Kalau kurang dari 10 gerakan, memang kena terus jumpa Dr. Kalau dah cukup 10 gerakan, lepastu tak banyak gerak, maknanya baby tengah tidur tu hehe