Postpartum Anxiety

Ada ke yang mcm saya hari2 tidur mimpi buruk. Kadang kadang tidur sejam pun mimpi buruk. Sampai rasa nk tidur pun malas. Hari pertama bwk baby balik rumah saya mimpi baby gigit saya lpstu gigi dia tajam, esoknya saya mimpi mak saya meninggal lah, mimpi angin kuat sangat sampai langit warna hitam lepastu cermin balkoni begegar pecah, mimpi gunung berapi meletus lepastu lava tu masuk dlm mulut dan saya muntah (saya ludah air liur betul2 sampai basah baju). Mimpi kain bedung baby sy tetarik mesin potostat sampai baby sy patah masuk dlm tu, sy terbgun sbb saya tersedar sy menjerit. Saya kadang2 pun sedih tanpa sebab, tp sy tak tahu kenapa saya sedih 😔😔😔 saya okay je ada mak tolong jaga, suami pun sentiasa jaga baby

15 Balas

mungkin sbb kite tengah tk suci kan sis. bnyk kan berzikir tau. sy pon pernah postpartum anxiety. tp sy pulak tidur hanya 2 jam je . padahal baby tkde pon meragam ke apa .sbb jenis takut nak tidur, takut tidur tk bangun2 😂😂🤣 sy selalu tidur pkul 10 mlm bangun pukul 12 malam sampai la ke pagi nya tk tidur 🥲 nanti mula la sy kejut suami sy ckp kaki sy bengkak la, kaki sy merah la, sy kene PE la 🥲😂 cube sis try minta tlg suami urut dkt kepala time nak tidur tu. sbb sy time pregnant ni mmg ada masalah mimpi bukan2 juga. hari2 mimpi bukan2, sampai mimpi ank no 2 sy jatuh bangunan n real nampak kaki tangan die terkulai time tu. n mimpi mcm2 lagi lah. ada 1 hari tu kepala sy sakit , sy minta tlg suami picit sebelum tidur mmg nyenyak betholllllll tido nya dah tkde mimpi2 dah 😂😂😂

sye mimpi baby sye jadi harimau jadian..lepastu esoknya mimpi kepala dia berlekuk2..yelah baby kn kepala lembut lg..lepastu mimpi kena kejar binatang,mcm harimau tp besar dia mcm beruang,sye dukung baby,lari kena kejar...penatnya lepas kena mimpi mcm tu...dgn baby jaga malam nangis merengek..terlintas jugak nak tekup muka baby dgn bantal biar senyap sbb kena mimpi cmtu pastu badan penat,baby plk nangis..suami plk tido..dh kejutkn minx tolong,dia cuma bangun buat susu pastu dia tidur balik😌

2y ago

try buka surah al baqarah tiap hari.. sehari buka 3 hari dilindungi dri syaitan.. pastu rajin2 la buka hizb bahr surah2 lazim mcm ayat kursi, al mathurat.. sy sllu buka dri rsa takut kalau dduk sesorg skrg dh alhamdulillah... pkai minyak kasturi juga mlm2.. dulu sy kena gguan juga.. tiap kali tdo mmg akn dpt rsa org merangkak mai dkat kita..

mcm terkena gangguan je. kalo mimpi buruk sekali sekala mgkn normal sbb kurg tidur dan stress tp kalo setiap hari lps tue mimpi plak yg mmg ngeri2 smpi terfikir nak tekup muka baby ( kee yg komen tue org lain tp pengalaman sama sbb guna anonymous) , something wrong somewhere tu. ada baiknya sis adu kan permasalahan ni dgn nurse bila appointment nnt. dorg bole rujuk ke pakar psikologi ataupun yg berkaitan. sementara itu, kat rumah sentiasa pasang ayat2 alquran.

sy plak mimpi baby sy jatuh dlm longkang besar. dalam pulak tu. kepala dia sampai belok dan ada lengkuk dlm. sy nangis mcm nk gila sbb cuai. sy sedih sampai terbangun dri mimpi. bangun pun nangis lg. byk hari jgk sy teringatkan mimpi tu sampai sy murung. kdg² sy sampai terfikir mcm mana nasib ibu yg hilang anak mrk? kalau sy mybe dh gila.

Sy tgh preg 36 weeks selalu jg mimpi yg bukan2 😩 malam smlm sy mimpi sy dkt tandas yg kotor pastu tergelincir masa nak siram air kat lantai pastu seolah2 sy Bole cium bau tandas yg busuk tu sy muntah2 dlm mimpi bila terjaga dari mimpi sy terus rasa nak meludah. Eee kotornyaaaa 😭😭😭

ibu² dlm pantang bersama bayi mahkluk halus mmang suka.. tmbh lagi kita dlm keadaan x suci tubuh lemah x blh sembhyg mengaji lagi.. jgn pergi tempat² keras / kwasan hutan / sungai.. pukul 6pm masuk rmh tutup semua pintu tingkap.. buka ruqyah.. ayat quran & zikir selalu..

saya mula lepas bersalin pon kena macam ini. tidur tapi mimpi macam2. bangun tidur tetap letih. gangguan ini puan, sentiasa buka ayat AL quran. lazimkan diri istighfar dan selawat. semoga puan dalam keadaan baik-baik je. aamiiin

diri sndiri kena ad pendinding..buat amalan sis, banyak2 baca surah ikhlas dalam hati..kite tgh kotor bnda2 tu mmg nak mengempeng je lempang kang eei..atau bukak ruqyah 24 jam non stop

sama 😢 smlm sy mmpi ayah sy mandikan mayat dpan rmh tmbah lagi bnyk keranda mayat 😢 sjak mlahirkan sy kerap mmpi buruk..dh cuci kaki..dh bca doa tp tetap mmpi buruk

kerapkan buka ayat rukyah & berzikir bila ada kelapangan. Insha’Allah takda yg buruk berlaku. jgn ikutkan sgt mimpi, tu semua tipu daya syaitan.