Ubat zincofer

Ada ke mommy semua takboleh telan ubat tu ye? Saya takboleh makan lah ubat tu.. ada cara lain tak

33 Balas

Pengalaman sy, first time try makan zincofer masa hari raya first.. makan masa perut tgh kosong. Lepas setengah jam, sy amik breakfast. Lepas breakfast, terus muntah sampai lembik. Sebelum makan zincofer mmg takde alahan apa2.. lepastu sy refer doc. Doc suggest makan Iberet. Sebab kandungan iron dia kedua tinggi lepas zincofer. Alhamdulillah. Sy serasi dgn Iberet folic acid.

Saya mkn zincofer dr awal pregnant sampai week 35 ni. Dua kali je muntah sebab lepas makan ubat masih nak mengunyah. Then saya try minum dengan air sunquick blackcurrant selama tiga minggu. Lepas tu makan dengan air kosong je dah okay. Cuma make sure makan ubat lepas makan tu ada gap sikit. Alhamdulillah, hb semua above 11 je dari awal.

Byk lg ubt yg boleh diambil ketika mengandung, cth iberet, maltofer, obimin, atau pil hematinik.. Mkn ubt tambah zat besi ni lebih elok minum dgn air yg mengandungi vitamin c cth jus oren, jus jambu.. Etc.. Elak coffee, tea, choc, dan susu sbb minuman ni menghalang zat besi absorb ke dlm bdn.. Semoga bermanfaat 😊

tp klau xboleh makn juga boleh ja klau mkn obimin. sy awal2 tu boleh tahan jgk la walaupun rsa nk trkluar blik. last skli sy tnya nurse then dia ckp boleh ja klau mkn obimin n stop zincofer. asalkn mkn ubat ni sbb utk prkmbngn bby. cuma mntk nasihat nurse. kdg2 nurse akan syorkn ubat lain yg kna bli kt luar. sbb ad yg ok

5y ago

Betul tu sis. Sy refer doc sebab x boleh telan zincofer. Mula2 ingat nk try Obimin tp doc x suggest sebab obimin kandungan iron paling rendah. So doc suggest Iberet. Alhamdulillah. Serasi dgn sy 😊

sy hari ni baru start makan zincofer sbb nurse suruh habiskan folic acid yg sedia ada dulu..memang lain ye pas mkn ubat ni...setakat ni xde rasa nk muntah,tp pas makan zincofer,terus berpeluh dan nk muntah.😅

Sama la mc sy bru 3 hari mkn mc down gile rasa bdn muntah truk cirit birit dan sakit tulang punggung bila sy xmkn sy cuma rasa loya tu xtruk sgt mkn blh lg simpn klu mkn ubt tu mkn trs kua ap yg di mkn.

Blh pg klinik mtk tkr sis. Sya dlu 1st month mcm tu. Munth blik bila mkn zincofer... Smpi hb low bila check 2nd month tu... Then doc bg yg 4beradik tu... Alhamdulillah ok dh skrg... 😁😁😁

cuba mkn ubat dgn jus oren atau boleh try tutup hdung masa telan. hihihi. sy msa mkn ubat ni kdg2 nk trmuntah blik sbb xtahan bau dia. mommy boleh try jgk mkn masa dkt2 nk tdo ye.

Sye pun x leh telan zincofer. Lepas tukar pada iberet folic acid, alhamdulillah okay aje. Boleh telan. HB pun cantik Boleh beli kt guardian/mana2 farmasi

Saya tak mkn ubat .. dlm tmpoh nak msuk 7 blan ni sya hnya mkan 5 biji stiap ubt yg nurse beri..😅 sbab klau saya makan saya akan pnas n tak bleh tidoo lngsung😅