Mengandung anak setahun

Ada Ka sini yang mengandung anak baru setahun 2 bulan, bersalin normal,misi marah tak? Sebelum ni memang makan pil sampai setahun ja ,suami yang minta nak anak lepas anak sudah setahun.agak² misi marah tak bagi alasan tu 😅?

18 Balas

Hi sis… macam sy anak first lahir bulan Jun 2022, pastu pregnant yg second tu dalam bulan Oktober 2022 tapi takde rezeki, dia dah gugur mase umur dia 7w… mase buat kenduri aqiqah anak yg sulung bulan Mei 2023, ade jiran tegur nmpak perut mcm pregnant tapi sy mcm buat tak kisah je…last2 tgk anak sulung buat perangai, dan buat test 2 kali pastu 2 test tu jgk tunjuk tanda positif… so awal bulan Jun 2023 tu buat scan baby dekat klinik rupanya dah masuk 14w… dan anak mase tu nak hampir setahun… skang ni dah nak masuk 40w dan tunggu mase untuk induce… kalau kate baby lahir minggu ni, beza anak sulung dgn yg second ni dalam setahun 5bulan… mase buat buku pink tu, mcm biase la mmg kena bebel dgn nurse sbb anak baru 9bulan dah pregnant balik…dia just ckp rahim belom cukup sembuh dan jarak anak terlalu dekat… apa2 pun kite tawakal je dgn Allah… semoga dipermudahkan segala urusan ye sis…

sy sis. g checkup sbb nak tahu brapa weeks. doc laki tu tya sy, terbabas ke atau mmg dah plan. sy ckp sy plan. dia ckp anak kecik lagi kesian la xde rehat apa semua. sy ckp sy ni umur 30 doc anak bru sorg. laki sy dah 47 umo. sy plan sebelum suami sy 50 sy nk 3 anak. doc ckp ingat nk 10 sebab kemain plan. lagipun org laki makin tua makin hensem. sy bls, senang la doc ckp, nanti dia umur 50 anak kecik² lagi sedangkan org lain dah ada cucu time tu. doc diam terus 😌

5mo ago

kk sis.

bergantung ada yang faham ada yang tidaklah...Sya anak first 6 tahun...merancang sendiri..tahun 2022 baru adik dia lahir..ambik perancang setahun 6 bulan ni..susu badan uzur x datang....tapi bila jerawat kat muka teruk...stulah baru tahu rupanya pregnant...adik dia pula yang bakal lahir..due 25.12.2023..x lama lagi.. semoga dipermudahkan bagi Sya lah...

5mo ago

mcm mana ye nk rancang sendiri .. sis ad ambik perancang takk .. kalau tnpa ubat mcm mana ye..sorry first mom

pandai guna nama suami ya. anak ni tanggungjawab bersama. yang pregnant pun sis, badan sis yang tanggung bebannya. kalau bersalin normal selalunya tak ada masalah dari segi luka etc tu patutnya dah sembuh. cuma badan tu yang tak berapa nak sembuh lagi. patutnya bukan risau misi marah atau tak tapi risau kesannya pada badan. nak guna lama lagi.

Ramai. Hampir setiap hari soalan yang sama ditanya di sini. 😁Itu pilihan puan dan suami, bagitahu je hal yang sebenar. Kalau nurse ada bebel tu normal la, anggap la tu tanda sayang. Digalakkan gap 2tahun tu bersebab. As long as puan dan husband ready, then should be okay. Apa apa pun, tahniah dan jaga diri.

sy 1st br 4bln umur dah pergnant sebulan😅 lg ank 1st prem..kebetulan nurse kat kk sy tu sempoi hbs...xpernah marah...ank2 sy mostly rapat2 kk lama ok je...yg ank last je tkr kk...nurse bsing doc bsing...sy cuma jwb sy mmg nak slagi umur blm 35..n doc xleh kata apa dah la

Mak saya dulu masa abang saya umur 6 bulan dah mengandungkan saya 😂 . Masuk anak no 3 jarak 8 tahun dengan saya. Hahah and saya sekarang ada anak baru masuk setahun. Memang tak plan nak ada anak lagi , tunggu laa bagi yang sekarang ni umur 6@7 tahun ke 🤣

Its oky sis rezeki.. misi marah tu biasa 😂 sy dulu siap kena bebel.. tp seriously cakap anak dekat2 ni dy double penat tw.. mental n emosi kena kuat .. kalau sis keje oky laa kalau housewife mcm sy ni kena tough sikit nak2 kaalu anak menyusu badan

Sy lah tu.. dari awal buka buku pink sampailah dah nak bersalin setiap kali check up nurse akan bebel pasal jarak anak dekat, risiko ini itu.. kita dengar je lah.. tp betul pun nak jaga anak jarak dekat ni penat, ibu memang kena control emosi..

saya first baby baru 7 bulan dah mngandung sis...skrg mengandung anak ke tiga 4 bulan second bby baru nak masuk 9 bulan...bukan xnk merancang tapi xtau laa...sedih bila ramai org cakap macam² lebih² lagi kluarga sendiri

7mo ago

saya first time hadap situasi mcmni sis.ank first sampai no 3 jarak lbih 2 tahun.yg no 4 ni saya xamik perancNg sebb efek pada badan masa dekat no 3.skrg ni sya prgnnt lg yg no 5.ank no 4 baru setahun lbih.prgnnt selama 3bln ada bleeding dok ingt period.xsangka nk lekat.rasa badan mcm berubah saya test upt.nk menangis sayatgk naik double line..misi bila saya xplain benda betul dia ckp merepek plak.tp xpa saya layankn je apa diorang nk ckp..saya letak hal positf dari negatif sebb xnak efek pd diri sendri.