Wean Off/ Bhenti Menyusu

Hi..ada idea macamana nak buat anak bhenti menyusu? Anak da nk masuk 2thn.Penat jugak bila asik nk bkepit menyusu.. any idea?

11 Balas

Anak saya dulu saya letak asam jawa, belacan pon tak jalan jugak... Dia kata sedap, siap mintak lagi nak makan... Try beli fm bancuh dalam botol, dalam cawan dia taknak... Macam2 jenis susu beli semua dia tolak... Apa saya buat, saya physco dia hari2... Bagitau dia dah besar, takleh susu dah... Setiap kali dia nyusu badan, lepas mandi, tengah makan, kerap jugak saya cakap macam tuu...saya beli susu dutchlady yang kotak kecik gambar superman apa tu bagi dia minum... Malam2 tidur kalau dia jaga saya bagi minum air masak dalam botol... Saya bagi dia tidur dengan ayah dia... So dia tak bau sangat mak dia ni...Mula2 memang dia tolak, lama2 dia dah terbiasa... Alhamdulillah dalam 3bulan dia stop susu badan... Sejak tu sampai sekarang dia tidur dengan ayah dia jaa... Lepas tu saya beli susu farm fresh ja bagi dia minum sampai sekarang... Alhamdulillah... Sis boleh cuba2 mana2 tips.. Mana tau berkesan untuk ana sis... Semoga berjaya😘

Sy dah try ltk mcm2... Kopi, asam jawa, lipstik, kunyik, bawang putih... Ltk minyak angin la... Siap bwk jumpa bidan nak pelepas susu... Tak jalan pun... Boleh jd stop ni sebab sy preggy lg... Dan masuk usia 12week, maybe susu stop dan mula berubah rasa, so dye sendiri tak nak.... Lama menyusu... 2tahun 9bulan

Klu.mak2 dlu letak asam.jawa sapu..kata nti.ank rs masam..dia xnk dh nyusu..tp xtwla berkesan atau x..sis.leh try..😂✌

sis tak latih susu botol ke? kita kena latih susu botol dari awal sepatutnya even fully BF

4y ago

Kalau kt rumah pengasuh dia susu botol tp kalau kat rumah pantang tengok mesti nak nenen..

Sy buat letak ubat gigi. Sblum nie buat mcm2 xjalan. Lama menyusu 3 tahun 5 bulan.

4y ago

Yup. Anak ketiga nie menyusu paling lama. Abg2 dia dulu kjp je.

Thanks pada semua yang bg idea..❤ nanti sy try idea2 tu smua😊

Sy ltk petawali kat puting susu..dia rasa pahit trus nak susu botol

Kalau sy dlu letak sirap...ckp kat ank breast bdarah..nk ke hisap darah?

4y ago

😂😂😂

Sya letak colgate jer sis..truz bhenty..

Soalan yg sama sy nak tanya hehe