Anak kurang berat badan

Ada cadangan tak untuk naikkan berat anak. Anak saya dah berbulan bulan berat masuk line kuning. Skrg dah 8bulan, berat baru 5.7kg. Pening la fikir, makan dah bagi bubur nasi sehari 2/3kali.

9 Balas

Anak sy last check up 5bln berat 5.2kg sama berat time 4bln, bmi dia dh line merah sbb sebelum2 ni berat naik pun sikit2. Isnin depan bru nk check up 6bln, harap berat naik dan bmi normal la. Misi saje bg tarikh check up lambat sbb nk bg dia mkn dulu nk tgk berat naik ke tak.

sabar ya sis, sy pun mengalami Hal yg sama dengan sis juga sudah jaga masa tidur, makan, susu berat tiap bulan naik sikit saja..tiap2 bulan ke klinik check berat sebab Masih di garis kuning..mungkin sampai setahunlah kali ne berklinik tiap bulan 😄..sabar sajalah kita

Bg lebih protein & good fats.. Butter & cream cheese boleh bg dah.. Dah boleh intro susu fullcream dlm mknan msk lemak anak.. Jgn bg bubur nasi byk, nnt sembelit pulak.. Sayur hijau berdaun jgn lupa..

nk tny, anak sy 6bln line kuning gak.. next mnth 7bln kne jmp nurse.. klo 7bln still line kuning, 8bln kne jmp nurse lg ke? pnat plak tiap bln nk kne g kk sbb berat 😅

1y ago

tq for info sis

sis boleh blikn beras sumo utk anak . masak guna butter cheese kah .. buat kek khas utk bby kah . anak sy pun sama . lama2 slow naik berat bdn ke ideal

nak tambah berat boleh banyakkan protein, bkn karbo. & boleh slow2 kasarkan makanan anak tu, bubur nasi kalori dia lg sikit banding nasi biasa

byk x anak mkn? mnum susu berapa oz & gap berapa jam? msk bubur try tumis, letak mnyak/unsalted butter.. klu sye ske lebihkn protein..

awak boleh pelbagai kan makanan baby. boleh bagi mkn penaik berat badan baby mcm cheese, santan, unsalted butter

How about waktu tido die? Nap time die?