momtobe

Ad x spa2 pregnant jdi mcm saya sat2 sesak nafas...ad tips x nk buat mmcna..ka nk kena mkn ubt farmasi??

16 Balas

Brp bln? BP n nadi ok x? Sllu doc akn tny tido bpe bantal. Sy msuk bln ke 6 start sesak dada. Bila cek nadi agk tinggi. Smp kna buat ecg. Tido baring x slesa nk kna tido smbl brsandar bru lega. Tp doc ckp bila kndgn mkin mmbesar dada kita smkin sempit. Buat snmn prnafasan😊

5y ago

Btol sma laa semput dah aih😞

X perlu mkn ubt. Its normal mommy, sbp baby tengah mmbsar, so baby akan bgi tekanan pda bhgian2 lain, sbp tu bleh jdi sesak nafas, sakit pnggang bagai. Cuba tidur mngiring or tinggikan bntal msa tdur. Apa2 pun bnyakkan rehat ye mommy. Take care 😄

saya ... sntiasa mecungap. asal berjalan je mncungap xckup nafas. banyakkan rest n bnyk mnum air .masuk emergency, suspected jantung problem, tp bila cek jantung is just fine. so doktorxde bg pape. ubt.

Saya skrg pregnt 8week....selalu jer jd semput ...x de penyakit ape pom...tgh duk rilex pom tetiba dada rasa mcm berdebar Pastu rasa semput....harap bnda n normal laa utk Ibu mengandung

Bnyk berehat, jangan bnyak fikir, tak nak stress.. Tak elok untk bby, ada masa g lah jalan2 supaya memudahkn untk bersalin nanti.. Biasa yg nak sesak nafas nie hb dia rendah@gula..

Sy pun sma, sejak kehamilan usia 20weeks ni klau tgh baring nak tdo mmg rasa sesak nafas. Sy tarik nafas dalam2 lepastu hembus. Klau masi sesak x selesa saya terus duduk.

tu normal sis x plu mkn ubat bagai rehat & bnykkn mnum air juga jangn tlalu lasak dlm buat aktiviti harian sbb sy pun alami yg sama 😊

Klaw time tdo dktor sarankn tinggikan bantal..cbb sy pun mcm tu jgk.bila tinggikn bantal bru ok sikit..law x sesak nafas..

Saya pon selalu susah nak bernafas lagi² time nak tidur, tapi saya sapu bam dan duduk sekejap ambil nafas pastu dah ok 😊

5y ago

Ok tq.rsa rasa nafas singkat2

Sy pn dah start rasa mengah2. Dah la selesema pula. Lagi lah bertambah mengah rasa.