Pengambilan Booster Dose

Actually saya belum ambik booster dose lagi..and doktor cakap i can take booster dose when my pregnancy on 14 weeks above..saya takut effect tu kat baby saya sebab sebelum ni saya trauma and i already have incomplete misscarriage bvs of vaccine dose 1..nanti dah ambik bila 14 weeks above effect tak kena kat baby ke??🥲🥲🥲#ingintahu #pleasehelp

15 Balas

jangan sis. jgn la ambik risiko dkt nicu tu melambak baby prem misi ckp rata2 baby yg prem skrg ni sbb nila ambik vaksin. .tp tak didedahkan dkt media. kakak ipar sy kandungan dh 9 bulan tggu due date je nk keluar sekali ank meninggal dlm perut dia pegi booster . mgkin bdn dia tak thn kot . tpi klw sis rse bdn sis kuat nk amek ameklaaa

2y ago

hm tulahh yg buat saya takut..

booster ikot atas antibody org jgk. klau jnis bdn antibody kuat jenis jrng jatuh sakit bby pon insyallh kuat ikot mama bby just tawakal je pkir yg positif🤗. sya dh nbik booster baby 12 weeks skrng 27 weeks alhamdulillah sttle 🤗 sbb stiap pkerja dwajibkan untk nbil🥴

u can ignore it, after delivery pun boleh, its sukarelawan .. mereka takkan paksa but jz inform as duty, if u tak mahu blh hold dulu fr ur own kebaikkan cz not everyones body is same lg lg sewaktu mengandung. Ramai x amik only if u feel its needed then carry on.

2y ago

yea betul daya kekuatan ibu anak semua org berbeza jd utk keselamatan saya sendiri kata doctor not keen till delivery .. doc paham sukarelawan jd tak force

sy ambil masa minggu ke 20 lepas sy tny doktor sy. dia suggest utk ambil 16wks ke atas. better ambil booster sbb nnt takut bila kena covid teruk. tp kalau puan nak tggu after delivery pon boleh. terpulang.

saya pernah tanya my doctor, dia cakap kalau amik pun ada risiko, kalau tak amik pun ada risiko. saya tak amik and baru lepas kena covid, alhamdulillah setakat ni okay. cuma demam 2 hari, makan paracetamol je.

biasa , doc/nurse akn tya.. dh tugas dorg.. tp biasanya dorg xkan paksa.. just tya je.. kalau tgk d mysj pun skg, kta sndri yg booking bila nak booster dan kat mana nak ambik.. dh xda panggilan dh pun..

Takyah lah booster, baik pikir anak dalam kandungan tu dulu. Kita tak tahu sama ada dia kuat atau tak kat dalam tu… Lagipun bukan nya kalau u tak booster, u takleh bersalin kat hospital pun😅

2y ago

haa..lepasni boleh lah saya tanya balik misi & doktor tu nanti nak hold dulu booster dose 😅

better xpyh amik dulu..tnggu da bsalin bru amik..sy pun doc suggest suh amik,tp sy xnk sb. risau jd ap2..bkn dia nk tanggung..nk dpt baby bkn sng..

Saya ambil masa week 14, dr kata sblm fikir anak fikir dlu kesihatan dari, booster elakkan dari kena covid yg teruk terutama ketika pregnant

Sy dah 36minggu pun msih was2 nk ambik booster wlupn tgok cousin ambik ok je. Sbb bdan lain2 xsama effect.