puasa

5bulan lbih boleh puasa tak ?

14 Balas

Ibu hamil diharuskan berpuasa sekiranya ianya tidak memudaratkan bayi dikandungkan dan diri si ibu itu sendiri. Jika memudaratkan berbuka lah dan nanti perlu diganti dan membayar fidyah. Apa yang penting skrg ialah bayi dan diri ibu. Sestgh ibu boleh berpuasa dan sstgh tidak. Kenali diri masing2 dan jangan ikut apa org nak kata

Saya hamil 6 bulan. So far, puasa penuh lagi. Ketahanan badan masih OK. Cuma ada kerisauan pada baby. Selalu tertanya2, macam mana nak tahu yang baby OK bila kita berpuasa.

Terpulang pada badan seorg..sy stkt ni puasa ok..selalu jugak pujuk bby usap2 perut😬 alhmdulilah masih bertahan sampai ke buke..tpi klu xlrt jgn pkse sian dkt bby😊

Bole je sis..yg penting sis mampu bepuasa..yg pnting kalau ada alahan teruk..terus buka puasa..kalau kerap megeras baby tu kena buka..dia perlu kan makanan tu

Depends pada diri sis sendiri sis. Jika mampu boleh berpuasa. Kena refer doktor jugak tanya pendapat mereka sbb mereka yg check up sis & tau kondisi sis

Ikut bdn sis. Sy sekarang pregnant 6bulan. Masa puasa hari kedua, perut mengeras dan baby pun xaktif sgt smpai esoknya. Hari ketiga saya xpuasa dah.

4y ago

aminnn.. mudah2ann

kalau sis rse mampu berpuasa la..kalau rse badan mcm xkuat, berbuka la...sbb dlm diri kte ad 1 lagi nyawa yg perlukan zat

Sy pon 5 bulan lebih.. alhamdulillah stakat ni msh mampu utk puasa penuh.terpulang pd badan masing2..

boleh, ikut kemampuan diri, kalau mampu terukan puasa, jaga pemakanan berbuka dan sahur ya mummy.

Sya 34w Alhamdulillah masih berpuasa..baby pn aktif muda2an smpi ke penghujungnya Aamiin...