Bukaan 1cm

4 hari lepas pergi hospital sebab contraction kuat, check bukaan 1cm. Masuk wad 3 hari lepastu dr bagi discharge dulu.. nak tanya experience mummy2 kalau bukaan 1cm memang lama ke? Kadang2 rasa contraction tapi kalau pegi hosp takut takda bukaan pon dan taknak kena tahan wad lagi

6 Balas

Sya bersalin pd 20hb 1..pd petang 18hb, sya buat kerja yg agak berat tp penuh berhati2. Sya alihkan almari pakaian secara menolak (almari xberat) dan bersihkan bilik tdur utk kali terakhir sblm baby lahir. Malamnya sya dah rasa contraction yg kerap selang 10min smpai keesokan hari. Pagi 19hb sya buat rutin harian rumah spt biasa, masak, mandikan anak dsbg. Petang pula husband bwa turun ke taman ambil angin tp sya tolak sbb rasa btul2 xlarat. Badan rasa sangat2 xsedap. Jam 6stgh petang waktu nak mandi sya tgk dah turun tanda kat pantyliner. Lendir berwarna coklat. Snap gambar dan hantar ke nurse KD yg periksa sya, dia suruh sya ke hospital secepat yg mungkin. Mandi dan bersiap2 skali dgn beg2, kmi pun bertolak ke hosp. Smpai hospital dlm jam 10mlm, cek CTG dan VE dah 3cm. Doktor trus admit. Sya dapat katil pd jam 12pm. Dari 12pm - 3am, layan kontraksi yg masih boleh tahan. Jam 4am nurse panggil ke bilik penilaian utk cek bukaan, dah 6cm. Trus call husband utk naik bilik LR. Tak smpai setengah jam bukaan dah penuh dan sya slamat lahirkan sorg baby girl pd pukul 4.22am, 20 January 2023. Pada sya, buat kerja sikit2 bagi membantu proses bukaan serviks itu amat mujarab. Anak yg 1st pun sya buat mcm tu juga dan hasilnya sama. Bukaan xambil masa yg lama ☺️