Bukaan 1cm

Saya pergi pac semalam untuk check bukaan memandangkan contraction saya ada. Perut tegang mengeras & sakit bawah perut macam senggugut. Tapi bukaan baru 1cm Untuk first mom biasa berapa lama nak ke 10cm? Macam mana nak cepatkan bukaan? #pleasehelp #firstmom

2 Balas

Bergantung pada individu sis. Tak boleh nak jangka. Macam saya ada mild contraction, pergi hospital pukul 9pm. Bila check bukaan dah 4cm. Terus admit labor room. Bersalin keesokan harinya waktu zuhur. Sekarang ni awak kat rumah ke? Kalau kat rumah buat senaman kupu2, jalan itik satu rumah, brisk walk kat luar rumah. InshaAllah semoga dipermudahkan 🌹

depends. Sy haritu pukul 2pagi start sakit, pukul 3pagi esoknya selamat bersalin.