Bayi besar

37w berat baby 3.3kg. Doktor kata agak besar. Mcm mana nak buat? Risau susah meneran sbb anak2 sebelum ni x sampai pun 3kg

8 Balas

Kes awk sama cm sy 37w baby 3.2 kg .. skrg dah 37w 6d .. esok genap la 38w .. 30hb sy admit hspital serah diri utk induce paksa bersalin .. ni pakar yg sarankan .. pakar dah bgi surat pon utk serah diri pd 30hb hari selasa ni .. pakar bagi 2 pilihan : pertama secara induce , kedua secara czer .. tp sy pilih utk induce dulu andai kata jalan xbuka juga jln trakhir czer juga la .. sbb pakar xbgi bersalin smpai ckop bulan tkot bby bole jdi lgi besar dan resiko pd baby dan ibu ..

Rasa nya utk baby tkde apa yg boleh dibuat utk baby tu sbb dia mmg dh besar, tkboleh nk kecik kn dia pulak 😂 mungkin awak boleh control mkn, dan boleh start buat exercise yg membantu supaya bukaan cervix dan vagina boleh stretch utk bg laluan baby keluar 😁

11mo ago

lucu plak.. bby mmg x leh mengecilkan.. doakan saya dipermudahkan urusan bersalin ye sis

Sy waktu scan 36w5d berat baby around 3.5-3.8kg.. Mula2 Dr suruh warded, kiranya nk induce, tp sy minta balik, sign aor sbb kt selangor xde org tua nk jaga.. Ngam 37w, balik check kt Kelantan, Dr ckap okay je tu, so follow date Edd asal

Akhirnya ada juga posting yg sama mcm situasi saya. Saya haritu checkup 36minggu 1hari, baby 3.4kg. Ada dlm 3 kali bertanya dlm apps ni semua posting saya tak ada yg reply 😢

11mo ago

Follow je plan doctor repeat scan dkt kg sbb awk dkt tmpt lain masa tu. Kang nnt dia refer doc pakar awk nk balik kg dah.

kurangkan pengambilan karbo dan cut gula. nanti baby makin besar

11mo ago

tq sis. rasa nk bersalin skg.. risau lgi lama dok dlm, mkin membesar dia

sy pulak nak masuk 37wk.baby 2.2kg je..pun jadi risau jugak 😅

11mo ago

Xde besar lah awk. Sama mcm sy. Doc ckp smua ok. Follow je due😂

Awak ad GDM x …

Ade GDM ke?