Makan pedas 3 Hari berturut2 adakah berbahaya..

3 Hari berturut2 sy makan makanan yg pedas tapi tak terlampau pedas just biasa2 just pada 23/9 Hari ni sy terpakse makan kuah masak lemak cili Api..saya sebenarnye stress ketika ni..sebab orang Tua sy selalu bebel2 kalau semua tak boleh makan susah la orang nak masak orang lain pun nak makan jugak..lain Kali masak sendiri,perkataan yg membuat saya terasa ialah Aku dulu tak Ada pantang2 makan pedas ni elok je beranak Kan kau..sy jaga2 sebab risau..selain to jugak sy Ada minum air suam selepas makan mkanan to..untuk pengetahuan semua sy mmg nak elakkan makan pedas tapi kekadang hmm selera Kita ketika mengandungkan..

8 Balas

Terpaksa makan kuah masak lemak cili api? Lpastu selera pula makan... Hehehe. its up option sis. Nk makan pedas mana makan lah selagi boleh. Sy masa preggy mmg x boleh telan pedas @ makanan bersantan. Buat jadi heart burn susah Sgt makanan nk hadam. Kalau mlm lg susah x dpt tido langsung. So sy elakkan. Kari2 pun sy x boleh masuk. So ikut pada sis. Bukannye pregnant, semua benda kena berpantang. Its all depend ur body . Even berpantang nnt pun x de istilah makan itu x boleh ini x boleh, selagi boleh makan, makan lah...

9mo ago

Betul. Sebelum pregnant saya mmg penggemar pedas. Tapi dah pregnant, heartburn teruk sangat walapun pedas mild. Terus stop. Makan simple2 je baru okay. Kita lebih tahu badan sendiri macam mana kan 👍🏻

mkn pedas nie akan buat kita rasa pedih ulu hati dan sgt tak selesa .. nak baring pon tak boleh .. klu awal pregnant mungkin okay .. tp masuk je 3rd semester mmg lgsung tak boleh nak telan pedas auto pedih ulu hati dan amik masa berjam utk hilang

Seksa jgk lau mkn pedas..tghri mkn pedas..lps tu mkn plk megi kari pekat..mlm tu perut mengeras bergelora xleh tdo..lps membuang bru lega leh tdo..mkn skit2 je sis..kuah tu letak je skit ambik rasa je..jgn la smpai banjir..

bg sye klu bab mkn nie sume bgantung pd bdn sendri... klu ok, then teruskn.. klu rse x ok, stop mkn mknn mcm tu..

9mo ago

okay tq farah

ikut diri sndri sis ..MCM saya Hari ii mkn pedas sampai la saya bersalin

Tak bahaya. Cuma boleh mengakibatkan pedih ulu hati.

9mo ago

tq sebab ni pengalaman pertama sy

Saya makan je pedas masa pregnant 😅😅

brp w