Persedian barang2 utk baby sudah ready.. Tp persedian barang utk ibu xbuat lg..nk ready ape ye?

1stpregnancy😊

4 Balas

pengalaman sy,,, utk ke hospital masa nak bersalin -->bawa kain sarung, pakaian utk pakai di hospital & discaj,selipar utk ke toilet, alat mandian & bersugi kalau nak mandi wiladah lepas bersalin, maternity pad, stokin, cardigan /jaket lengan panjang (incase sejuk dlm wad lepas bersalin) balik dr hospital masa pantang --> beli set pantang, bengkung kalau nak pakai, garlic & halia crunchy pembuka selera masa makan dlm pantang 😆 (lapa pulak mlm2 ni) lain2 mcm pakaian nursing semua tu pikir lps habis pantang. hehe

4y ago

sy semi gov masa bersalin. mgkin sebab tu x de sedia baju pink. masa tu pun xtau sedia ke x. jadi bawak je kain sarung utk bersalin.

kena beli baju nursing byk2 kalau xnak segan2 menyusu nnt..saya beli awal sbb nak praktis hehe..yg ada zip dpn sy rasa x selesa sbb kena muka baby, beli yg boleh selak2 je..bab pad sy pakai pad biasa yg overnight, disposable panties sbb malas nak basuh..lps bersalin pergerakan kita sgt limited, kena prepare bilik tidur bg selesa sbb nnt kita spend byk time kat situ dgn baby..

saya beli kain batik, bengkung, set pantang, sit bath, breast pad, nursing bra, maternity pad. tu je kot. selebihnya brg2 rumah bli bnyak2 nti msa pantang xfkir sgt ap yg kurang dn juga brg2 bsah ntuk mkanan pantang.

sy pun tak siap lg. yg tggl kain batik nk kena beli byk sikit. panties dgn disposible panties. set berpantang. yg lain2 apa je eh 😅