Nak tny moms yg bpengalaman. Kalo kita ada gdm ni bila serah diri tu ada cek BSP lg tak kat PAC/wad

1 Balas

Pengalaman saya, tiada

4mo ago

Betul tu.. Dulu saya tak cakna risiko GDM. Setahun selepas bersalin baru tahu. Sbb trend bacaan gula dlm darah saya naik selepas bersalin yg buat kan berat saya turun mendadak, kulit kering, kerap kencing, cepat lapar, selalu haus, semua tu simptom kencing manis. Sekarang tubuh saya tak boleh toleransi dgn makanan minuman bergula dan tinggi karbohidrat. PRE diabetes. Saya kawal pemakanan sekarang sbb cara pemakanan saya masa GDM dan selepas bersalin tu salah hingga setahun selepas bersalin, kaki saya selalu kebas masa mandikan anak dan duduk tahiyat akhir. Saya search diet pre diabetes, jumpa group FB KELAB PESAKIT KENCING MANIS / DIABETES. Banyak info bermanfaat