Underweight

#1stimemom ade tak mommy yg underweight masa pregnant.. Baby and mommy ok je ke??

8 Balas

Saya before pregnant 40kg je, skrg dah masuk 35weeks dah naik 51.4kg. Tapi bila scan Dr check baby saiz kecik kalau ikut weeks.. baru 1.8kg - .. skrg kena tahan wad dua minggu sbb dorg nak pantau CTG baby hari2.. growth yg tak cantik takut saluran tali pusat ada mslh. Tapi Alhamdulillah stakat ni check tali pusat semua ok. Dr dah schedule nak induce bersalin masa 36weeks sbb takut ada masalah bila tgu lama2. Naseb.. nasihat saya bila kurang berat ni kita kena ikutkan lah nasihat Dr, seminggu atleast 0.5kg kena naik, makan mknn sihat selalu, mkn on time..dan paksa la diri makan walaupun tak lapar sgt. insyaAllah baby naik berat ok. Jgn jadi mcm saya..sesetengah org kurang berat biasanya tak makan sebanyak mana org lain makan, sama la mcm saya wlaupun dah pregnant ni, tak sangka boleh jd mcm ni. huhu doakan baik2 untuk saya dan baby ye :)

Before pregnant saya 40kg, pastu masa 1st trimester berat turun 37kg. Halfway through 2nd trimester ni baru naik balik 40kg. Tinggi 155cm so mmg still underweight lg ni. Alhamdulillah baby ok. Size pun lebih seminggu dari sepatutnya. Dah ambil air gula pun okay je takde masalah gdm. Cuma hb saya jela low sikit, mmg jenis low dari before pregnant lagi

Sy pun underweight. sblum pregnant 40 je. Tp alhamdulillah sjk pregnant makin naik. Skrg 34mggu1hr dah 50.7 berat sy. Scan baby semua oke..tade masalah. Cuma skrg sangkut gdm pulak. Doc bgtau kena bersalin awal 38mggu.Tp berat bby sesuai dgn usia kandungan. Tak lebih pun. Harap takdalah kena paksa nt.. Doc pakar tak jmpa lagi.

masa saya kurang selera makan dan loya, berat turun. siap kena buat tiroid blood test lg. masuk minggu kedua trimister ke2, selera dah ada, berat badan naik sikit2. kena kuatkan semangat utk mkn masa alami loya/xde selera tu

saya pun underweight before pregnant 39kg. ni dh masuk 4 bulan pun maintain 39kg lgi. doktor dh pesan suruh naik 2kg tiap bulan😮‍💨 mgu depan nk jumpa doktor pulak hurmmm mampos gue

Sis... Mcmana dgn keadaan sis skrg? sy juga underweight.. bru 8w..

asalkan hb cantik sentiasa . baby mesti akn ok . dont worry tau

mmg underweight sblum mngandung lg ke?