Cara Nak Atasi Muntah

1st pregnant lepas 5 tahun ttc, sekarang baru 8 minggu, asal makan muntah, asal makan muntah termasuklah buah2an ..Minum air kosong pun boleh muntah..kadang2 package sekali heartbun, kembung perut dan sakit kepala..saya dah pergi klinik tapi doktor cakap ini benda biasa bg ibu yang bru mengandung.. mummy2 sekalian buat apa yerk nak kurangkan muntah..

26 Balas

Saya makan buah-buah masam. Kalau kat office tak bawa buah saya makan gula2 hacks perisa lemon. Tapi tak makan banyak takut gula tinggi. Makan untuk tahan muntah je. Saya macam awak juga minum air pun kadang muntah, so saya cuba minum air panas, baru okey. Untuk makan, cari makan yang sesuai dengan tekak, macam saya haritu, emmm ayam ke ikan ke semua bau pelik. Saya kurang makan nasi tapi banyak makan bihun macamtu. Tak boleh nak buat apa dah, tak makan nanti lembik. Alhamdulillah skrg dah 18weeks dah boleh makan macam biasa, dah boleh masak juga. Hehe.

Try makanan yang masam2/ minum Sunquick tapi takpayahh letak gula...saya dulu tak kira waktu, lagi2 lepas makan nasi/makanan bertumis..perut cuma okay bila makan yang bersup/bubur je..memang rasa tak tahan sgt dgn sakit2 badan+migraine+pedih ulu hati.. Haha aduii la setiap kali naik kereta memang auto muntah...tapi Alhamdulillah la sekarang dah okay sikit..

Mmg xboleh buat apa..melepek je..lapar makan wlpn xde selera.nak muntah terus g muntah..mmg pnt,mmg xtahan lapar sbb mkn cmne pn akn keluar balik/ lgsg xrasa kenyang wlpn dah makan kerap2..sy dari 4w smpai 11w..ni da masuk 12w baru kurng sikit je..dah kurang muntah2..tp selera makan masih belum ok lagi..moga sis terus kuat💪

Saye mkn ubat thn muntah veloxine xsilap.. Yg kk xjln so beli dkt farmasi .. Alhamdulillah mkn yg tu kurangkn mual dan muntah dari 4 kali sari ke 2 kali seminggu.. Doc yg sarankn beli yg tu klu yg klnik xjadi..

Minum air barli untuk hilangkan alahan...lagipon barli boleh kenyangkan perut..sis makan je apa yg boleh asalkan sis makan...saya buat apa saja dlu asalkan saya makan...sbb ksiankan baby...

sma la saya bru 12 mggu lebih xlarat nk mkn mesti muntah balik..deria bau pun sensitif xboleh bau benda2 pelik msti muntah..gosok gigi pun muntah..penat sgt.. asyik muntah ja..

Sama la sis. Sy pon Ttc 4 thun setgh. Now dah 7 weeks. Dah nk dkt 2 mgu muntah dr pg smpi mlm. Rasa streesss n xsnggup. Huwaaa dugaan. Semoga kita kuat sis. Ni doc bg ubt kt sy

4y ago

Sme la klu lapa pon mmg shaking. Xyh mkn la kot tiroid tu. Huhu amin sis smoga kita kuat.

Sy nk hilangkan loya minum rebina...bab angin tu sy xley ngelak mkn ckit2 cmner pon tetap masuk angin n pedih ulu hati..klo x muntah x sah..sy sapu minyk jelah..

4y ago

Sme la sis. Mnum ribena. Smpi da bosan pulak. Hehe 😝😂

pegi klinik minta ubt tahan loya/muntah n amalkn mkn kurma/kismis buat kudapan hri..Buah ni elok utk mengatasi loya muntah,pening n sembelit ketika hamil

sy pn mcm tu. smpai msuk hospital. doktor bg ubat tahan muntah.alhamdulillah kurang skit. kalau x, msuk senja mlm je muntah. ape yg msuk keluar blik