1st pregnancy

1st day last period saya 20/5.sy check guna pregnancy test pada 1/7 double line.apa tindakan saya seterusnya untuk sahkan kehamilan?

1st pregnancy
9 Balas

mengikut pengalaman sya,first sya akan pegi KK government utk cek urine,pastu drg akan bgi kita jumpa dgn doktor utk d scan.sya scan msa kali pertama 5w5d bru dpt rgok kantung.dokror sruh dtg blik dalam 2 minggu lagi.scan kali yg ke2 sdh dpt tgok baby with heartbeat.doktor akan keluarkan arahan kpda nurse utk buka buku pink,so lepas tu terpulang pda nurse utk set kan tarikh bila kita nak buat buku,dan nurse akan sruh sediakan,mcm sya sendri.... 2 keping gambar isteri 2 keping gambar suami 2 copy mykad isteri 2 copy mykad suami 2 copy sijil nikah itu jer🤗🤗😉

sekarang musim pendemik ni .nak buat buku pink ,semua kena appointment dulu ..so call kkia kawasan tempat tinggal puan.. cakap nak buka buku pink ..misi akan suruh bawak ic,sijil nikah(utk anak first),dan bukti scan dr klinik swasta yg mengatakan kita sah hamil .puan pergi ke klinik swasta dulu utk dapatkan pengesahan hamil ..btw congratulations 🎊 oh ya lupa ada sesetgh kkia nak slip api/air untuk rujukan alamat tempat tinggal kita

kalau dah masuk 10w dah boleh call kk berdekatan utk buat appointment buka buku pink. skrg pkp so salunya kk akan minta call dulu sebelum dtg klinik.

Klu ikud kiraan dh 7weeks + ,boleh prgi klinik swasta dlu n inform nk check pregnancy .

3y ago

Hospital kerajaan pun bole 🤭 dorang akan cek urine dan scan utk sahkan 😅

dh blh scan utk double confirm then buat buku pink

Da dkt 1 bulan ni mybe

Pegi klinik untuk scan

dh bleh scan dh tu sis

jumpa doctor sis