Normal ke sejak mula mgandung tk da alahan munth2 ke,smua jnis mknn pn bole sumbat.berat pn brtmbh

17 minggu

49 Balas

normal je xde alahan sepupu saya pun pregnant xde alahan tp laki dia yg alahan...saya smpai skrng alahan kdang² wlaupun dh nk due 14/10 ni msa trimester 1 alahan teruk sgt smpai xleh mkn nasi sebulan lebih mee,bihun, spaghetti pun xleh nk msuk mkn roti je sebulan lebih tu pas tu msuk trimester 2 bru leh mkn tp kna tukar² hri ni mkn nasi,esk mkn mee ke bihun or spaghetti klau mlm plak kna cri mknan lain sbb rsa loya nk muntah trimester 3 pun sama jgk tp alhamdulillah nasi dh bleh mkn slalu☺️cuma kadang² tu ada la jgk muntah..#firstmom #firstbaby #39w4d #countingdays

pengalaman sy..ank 1 n 2 xde alahan lgsg..lalu jer mkn smpai berat 85 kna jmpa dietation suspek GDM so far alhamdulillah jenis lalu mkn..ank no 3, 4 n 5 alahan smpai kandungan 5 bln..xblh mkn, xblh bau, xblh mnum..gula2 dlm mulut jer sbb akan muntah..sy alahan dr pg smpai mlm, non stop..tp alhamdulillah jenis mudah branak..smpai hosp terus msuk labour room..ni kandungan ke 5 alahan beransur pulih dan bru blh rs nk mkn ns n mnum i masak..hrp2 bsalin normal dan last dh kot yg ni...xthn alahan teruk

1y ago

part yg makan gula2 tu sama la.. pahit mulut.. sampai lah dekat2 nak bersalin baru hilang alahan tu.. memang spare gula2 ja.. walaupon tau tak bagus.. but terpaksa.. member bgtau kalau mkn asam2 nnti hb low.. ? saya baru anak first..

Normal. Sy pun tak ada alahan. Masa first trimester hanya kurang selera makan. Asal makan je cepat kenyang, tu makan sikit je. Berat pun turun 3kg. Masuk second trimester, selera makan dah ada semula cuma bila makan banyak sikit rasa perut keras, tapi bila masuk third trimester uihh selera tu bertambah tambah. Terpaksa control makan sebab pernah sekali tu dalam masa 2 minggu naik 2kg ? tak pasal2 kena check bp selang sehari untuk seminggu. Alhamdulillah tak sangkut.

semua mommy xsama awak.. ada mommy alami alahan yg teruk smpi nk bgun xboleh nk minum air msk pon xboleh.. ada mommy yg alahan dia masih boleh di control mean dia masih boleh mkn mcm biasa.. ada ja mommy yg xde alahan lgsg.. yg awak perlu risau kalau tengah ada alahan tetba alahan tu hilang secara drastik dlm 90%.. itu bahaya.. sy both pregnancy alhamdulillah xde alahan. skrg 27weeks dh utk 2nd pregnancy.

2y ago

bahaya sebb tnda2 baby dh tak ada.. macam sy xde alahan 1st pregnancy . bila scan erm heart beat baby dh xde.. yg kali kedua ni alahan agak teruk juga

yup semua org tk sama. ada alahan teruk sgt, ada alahan biasa2. dan ada yg tkde alahan langsung, tu pun satu rezeki, Alhamdulillah sejak first mngdung Smpai nk masuk 7 bulan sy memang tkde alahan teruk macam org lain, yg ada mula2 lah mual masak nk gosok gigi, nk kumur2, tapi badan sy cepat letih mngtuk sebab sy jenis bekerja , dgn HB kadang ok kadang tk, bila krja ni makan pun kadang tk jaga. so semua org tk sama.

sama mcm saya sis . dr awal sampai ujung ni lalu je makan xde alahan pun . sakit gigi pun nafsu nak makan tu ada juga ttp nak sumbat . alhamdulillah janji bby sihat sis , jgn minta ada alahan sbb nnt rasa nyesal gila ?? anak fisrt sy dh rasa alahan sampai masuk keluar wad . second ni alhamdulillah syukur sgt xde alahan . semua benda boleh buat dgn aman . nak makan apa pun best je ??

Normal, kadang alahan xde diawal kehamilan tetapi akan ada Di pertengahan atau penghujung trimester dan ada juga yg langsung xde alahan, mcm kandungan sy ke3 sekarang.. Xde alahan, boleh makan apa je.. Alhamdulillah.. Yg first awal kehamilan hingga pertengahan, kedua pertengahan hingga Hampir penghujung trimester ada alahan.. #36w+

same macam saye sis. saye alhamdulillah sepanjang pregnant takde alahan apa² n selera makan macam biase jaa. berat still jgk naik ikut minggu. cuba bengkak kaki sepanjang pregnant jaa. normal tuh, jangan risau. rezeki tkde alahan, bole jalani pregnancy journey dgn happy.

Bagi sy lagi seronok klu mengandung tanpa alahan, dah 2x sy mengandungkan anak2 lelaki sy, sy takde alahan langsung ? tapi pregnancy kali ketiga ni sy kena alahan agak teruk sampai muntah ijau ? makan pun tak selera, makan sekadar nak kenyangkan perut je.

normal lah tu. lagi happy klu xde alahan muntah2..suka ke muntah?? ni mesti set klu pregnant je kne ada alahan..rilek2 je mommy..atas badan masing2..ada yg sampai bersalin xde alahan pape..ada yg masuk 3rd trimester dpt alahan..doa sja semoga dipermudahkan.