17 weeks

17 minggu usia kandungan . supplement apa yg sesuai yew utk ibu dan baby?cuma dpt zincofer dri kk tapi dh skip sebab xthan muntah. Mohon share tips

129 Balas

Dulu masa 1st trimester, mmg saya pun loya nak telan sbb deria rasa berubah.. hanyir semacam je .. paksa makan juga risau condition bby, hb rendah plak tu.. then makan obimin, nurse ckp darah makin drop.. then nurse suh beli iberet.. but still rendah juga .. then makan la zincofer sblum tdur … lena dah tak rasa ape sngt .. baru ni appointment , nurse bg iron tablet , so far yg tu mmg function sbb selera makan and x muntah lg dah .. smpai boleh telan zincofer juga and rasa mcm coklat plak dah zincofer tu .. dlu bau hanyir , alhamdulillah masuk 2nd trimester ni berubah dah deria and langsung x mabuk ..

Cuba awak tukarkan waktu makan zincofer sebelah malam sebelum tidur. Saya macam awak juga, makan zincofer kalau sebelah pagi mesti muntah. Then, doc suruh saya makan sebelum tidur 😊. Oh hah, lagi satu kalau sama juga, boleh cuba maltofer. Ada 2 jenis maltofer . Syrup dan tablet. Boleh cuba tablet maltofer sebab perisa coklat awak boleh kunyah sebab macam gula gula 😊.

2y ago

Cuba mkn iberet acid folic..

saya pun dulu awal2 kandungan kena makan zincofer..tapi tu laa memang payah nak telan pastu mesti akan muntah..kawan sy syorkan makan maltofer sebb dia pun mcm sy.alhamdulillahh..dari awal kandungan sampai nak masuk 5 bulan ni semua baik2 sahaja.HB cantik,gula ok..alhamdulillahh..lgi 1,sy tak boleh minum susu.jdi sy ambil suplement obical.obical untuk calcium bagus untuk ibu dan bby dan pertumbuhan tulang bby.walapun kita minum susu,tak banyk calcium yg ada dlm susu tu,jadi kna mkn suplement juga..alhamdulillahh kejang2 otot tiada 😊

2y ago

Maaf tanya, awak makan suplement yg ni ke?

masa hb low, saya makan iberet sebab mkn 4 biji tablet iron dari kk pun hb masih bwh 11.5. tapi bila masuk 7 bln dah ada masalah sembelit & buasir sampai berdarah, saya terpaksa beli sendiri tablet iron yg berasaskan tumbuhan utk kurangkan risiko sembelit. tapi penerimaan ubat ni bergantung kpd badan masing2. ada yg xde masalah mkn obimin/maltofer/zincofer. yg penting hb kena tinggi utk pastikan bekalan oksigen kpd bayi dlm kandungan cukup & pemakanan kena jaga

Sy doktor bg obimin. Tp sme jgk mmg rase nk muntah je. Tips doktor mkn time perut kosong, lebih baik mlm sblm tidur, dan minum dgn jus atau air oren. Dlu sy makan mse bln puasa & dgn air msk asyik muntah blk je... Last doktor nasihat bg tips tu smua mmg bkesan. Cuba lah k... =)

2y ago

Ya sis btl mnum dgn air oren dan mkn sblh mlm..tp kena ada isi prut bru dpt klu x mmg muntah

Cuba awak tukarkan waktu makan zincofer sebelah malam sebelum tidur. Saya macam awak juga, makan zincofer kalau sebelah pagi mesti muntah. Then, doc suruh saya makan sebelum tidur 😊. Oh hah, lagi satu kalau sama juga, boleh cuba maltofer. Ada 2 jenis maltofer . Syrup dan tablet. Boleh cuba tablet maltofer sebab perisa coklat awak boleh kunyah sebab macam gula gula 😊.

sbb doc bg zincofer tu utk tmbh drh n zat besi.. klau ubat tmbh darah mayb obimin n zincofer tu je kot. klau xbleh zincofer try obimin. sbb klau ambik acid folic tu bkn utk tmbh drah function dye.. ape² mnx pendapat doc dlu mcm mne ngadu dgn doc yg awk xbleh nk telan zincofer tu. nanti doc bg tukar yg lain yg sesuai utk awk

ingt kite je yg muntah rmai lgi yg muntah ye.. skrg dh 17 weeks ad x yg mcm saya perutnya cramp je tpi on off

1y ago

ya sy pun mcntu kram jer..17 week jgk..normal ke

saya makan ostematrix dari shaklee. untuk calcium. kan baby ambik calcium ibu. then saya minum susu esp shaklee untuk bagi tenaga kenyang. makan jugak vitamin c untuk kuatkan imun badan.

2y ago

sma sis sya pun malam sblum tdo telan 4 biji ostematrix.. pagi lepas srapan sya ambil b complex acid folic shaklee

Kalau tak bole jgk zincofer bole amik maltofer isap2 je ubat tu perisa coklat ' utk tambah darah jgk. Sy amik masa anak first . And now sec bby sy telan zincofer nk muntah jgk rasa loya2 tp paksa la telan gan air jus oren . Alhamdulillah hb cantik.. maltofer pon ok . Try laaa