17 weeks

17 minggu usia kandungan . supplement apa yg sesuai yew utk ibu dan baby?cuma dpt zincofer dri kk tapi dh skip sebab xthan muntah. Mohon share tips

129 Balas

Beli meltofer kt farmsi, perisa coklat at dia kunyah ja, Dr yg suggest sbb zinkofer Saya pun tk Boleh nk mkn, muntah smpai lembik badan... & susu klau Tak Boleh mnum yg tepung Beli susu jenama Hl perisa coklat sbb susu HL ada folic acid, antra yg Dr suggest kt sya

Sebelum ni pun saya mkn zincofer pagi asyik rasa nak muntah. Tp skrg Cuba makan waktu mlm okay. Selalunya saya tidur awal sblum suami masa suami nak tidur minta dia kjut kan mkn ubat. Jd masa tgh mamai tu saya mkn and terus tidur.

Sy pn muntah pening bila mkn zincofer.. So doc soh try mkn wktu mlm sblm tido utk elak kesan pening.. Dan Mkn ubt tu ngn air jus buah.. Paling best tembikai.. Sumpah xrasa nk muntah pn bila minum ngn jus.. Sis try la cuba...

zincofer mengundang loya dan muntah klu sy mkn pg dgn perut kosong @ pn telan ng jus oren .. sy kena ambik mlm sebelum tidur....mkn ubt kena terus tidur mnum dgn jus oren @delima...klu xterus tdo..sy akan loya dn mntah jga...😁

Saya pun 17weeks +. Dlu awal2 dpt zincofer. Tp makan xsmpai smgu xtahan seb asik muntah kluar balik wlpn dh mkn wkt nk tdo. Blh tjaga dr tdo seb nak tmuntah. Saya tukar new obimin + sangobion. Alhmdlh ok...HB pun cantik

sy tukar Obimin sbb mkn Zincofer time tido pun still muntah.. cuma doctor ckp kandungan zat besi dlm Obimin lg kurang dr Zincofer.. but it's okay, asalkn x kluar balik la kn 😅 kalau dua2 tu x sesuai, boleh try Maltofer

sama jugak saya makan zincofer tu muntah , cek hb turun sebab selalu muntah , gtau kt doc suruh tukar dia tak bagi dah makan ubat tuu 😂 saya makan iron table tu gn folic asid harap ii hb saya okayy balik

sy 13week doc bgi obimin tpi kerap skit kepala mkn y tu, mintk tukar doc bgi zincofer alhamdulillah sesui dngan sy, sblom tido mlm sy akan mkn.. pagi2 mmg xblh nk telan, asl terbangun je nk loya skrg dh 17week 🥰

zincofer memang akan muntah..makan sebelum tidor.. saya mula2 makan zincofer tapi bacaan hb x naik.. misi suruh tukar iberet .. yang ni kene beli sendiri kt farmasi.. alhamdulillah hb naik sikit..muntah pon xde..

Saya mmg xboleh mkn zincofer sejak ank no 2,ank 1st mkn obimin je sbb HB alhamdulillah ok...klu mkn obimin mst muntah,Dan muntah pula rasa zink..huhuhu sekarang mkn obimin je...tp klu hb low kena tukar lain