Tekanan darah tinggi.

141/99... 😩😩 35 weeks..

4 Balas

Dr tak suruh makan ubat ke sis?saya dah 2bulan ulang ke kk untuk check bp,bp ok je 128,130 kdg2 bawah 78,83 tapi sebab berat naik banyak dr suruh check jugak bp...sampai sekarang dah 35w...saya dah tak larat nak ke kk tiap masa...rasa nak menangis je huhu...tiba ni naik 131/90 dr suruh repeat bp dapat 130/83,terus dr bagi ubat darah tinggi...kena makan untuk seminggu tengok macam mana dulu kesan dia...kena jugak datang klinik monitor bp,urin,berat...ya Allah sy letih sangat dah ulang ke kk dengan ramai sangat orang kadang sampai 2,3jam tunggu pakai mask lagi lemas rasa...untuk pengetahuan dr diagnosed sy white coat hypertension, kira saya berdebar bila ke klinik,masalahnya saya stress bila kena ambik bp hari2 dah tak boleh nak control rileks...dekat rumah sy boleh buat kerja macam biasa aktif lagi tak ada langsong rasa pening ke apa,urin pon normal,tapi bila ke kk check bp ja sy jd bdebar...tah la sekarang harap baby keluar cepat2 je dah huhu abang dia dulu keluar 37w tepat,kali ni pon harap sama jugak 37w...mama dah tak kuat nak ke kk hari2...doakan saya anak sihat dan dipermudahkan urusan...saya doakan sis dan anak jugak dipermudahkan urusan dan sihat,amin...

3y ago

Saya pun sama mcm sis😌 , bila dkt rumah okay je . Dkt klinik je bp mesti tinggi ..

ada rase berdebar ke .rest seketika pastu blh test blik .mgkin membantu.....semoga baik2 saje.

3y ago

yer berdebar sangat bila kena check bp...memang nurse suruh rest,tu yg dapat 120 lebih bwh pon 70 lebih 80...cuma minggu ni je tak boleh nak rileks dah dengan stressnya tak dapat lagi nak balik kg sebab ingat nak berpantang di kg...kena lg ke kk ulang check bp urin berat...jadi stress takut bp naik,itu yg bila check naik...dr buat manual pon bkn suruh kita baring rileks lama sikit...lengan saya sampai berkesan merah2 penuh dah sebab check bp hari2...tak apa la nak buat macam mana...harap anak sihat2 je dipermudahkan urusan bersalin...amin

takde pulak dowg kasi ubat.. dowg just suwo check bp hari2.. letih nk buat hari2..

3y ago

saya dengan bila berat naik,dah banyak kali ambik darah check thyroid la apa la,lepas tu ada gdm on diet control...buat bsp ok,ambik darah untuk check gula pon dah,thyroid dah...semua normal ok...bp naik dr dah start bagi ubat,sy dah cakap sy tak ada pening ke apa dekat rumah memang boleh buat kerja aktif macam biasa...tapi bila kena ke kk selalu sy jd stress bila check je bp naik sebab cuak bdebar,rileks baru la ok...ni dah makan ubat tiba jd pening,tukar ubat lain,esok tengok makan rasa macam mana...dah kena ambik darah lagi nanti untuk apa tak tau 😅 lupa nak tanya...tak apa la harap baby sihat2 je sampai bersalin nanti,mudah je suma nanti...amin

hati2 ye semua mummy...Saya pun sama

3y ago

InsyaAllah amin