Heartburn, Gastric

12wks pregnant.. Dh 2hari rasa x selesa perut.. Pedih perut mcm gastric padahal dh lama x kena gastric ni..dh breakfast + minum susu..ibu2 ada yg pernah alami camni x? ?

2 Balas

Normal sis. Sy pun jenis ada gastrik n kalau la start heartburn memg pedih sgt. So, sy makan je on time. Makan ulang² tapi sikit. Perut tak biar kosong. Tak makan pedas, tak makan masam n makanan tajam. Banyakkan minum air masak. Waktu makan jangan makan laju². Makn laju pun punca heartburn. Waktu tidur sy sapu minyak kat tapak kaki dan pakai stokin. Lepas je makan sy tak terus baring. Setakat ni, ni je yg sy buat. Alhamdulillah.. okay.

Saya pun mcm ni..tapi slalu sy minum air milo barulah x perit leher kena jus gastrik..