Kantung Kosong

12 weeks.. pagi td pergi first scan.. tp dok cuma nampak kantung.. xda baby.. whyyyy???? what should i do?? i want to be a mommy toooo ???

25 Balas

mcm sya skrg lh sis. ..duak kali repet scan. ..ari tu scan. ..kntong tu kcil. sma ada jd ke tdk. ..tggu kputusan 14 ni. .klu kntong tak pndy besa2. tak da dlm nya. bererti kntong tak mjdi .jd doktor bg pilihan. ..sma ada nak dorg cuci. .ataupun dirg bg ubat sruh kntong tu jatuh. ataupun kita bia dia jatuh sndri. . ..sya skrg 20 week kak ....sya pun tak tau knpe blh jd mcm ney. ..start sye berhenti merancang. tak period 5 bln smpy skrg.. .cek bln 1 kelinik negetif. .bln dua cek sndri negatif. ..jd bln 3 sya tak cek. ..mls da. .tak tau. .tiba2 bln 4 pndai positif. ...skli scan pertama tak nmpk apa2. ..bila dorg scan dari pintu rahim. .baru nampak. .tu pun kntong tu mcm tak mnjadi. ..smpy skrg. .tp skrg air kencing tetap positif. ..

5y ago

aminn

Sama la dgn sy... Hari nie repeat scan 10week dkt kkia.. Sblm nie first scan 8 week..nampk kantung jew.. Bby x nampk.. Dr. Say maybe kandungan x menjadi... X de kluar Darah lg.. Chek upt still positive pregnant..badan still rasa cam morning sickness.. Just skang dah jarang muntah.. Just pening loya saja.. Kkia refer hospital lg 2week chek scan dkt hospital..maybe sy nk try scan klinik swasta dulu.. Nk conform n double chek.. Semoga dipermudahkan bg kita semua.. N masih ada harapan..

4y ago

Aamiin

Sy pun takut mom..hari tu sy p scan 11 minggu kantung ja nmpk punya sy sedih..pastu sy kena suruh datang balik dln masa 2 minggu..tpi besoknya sy ada pendarahan ni..warna coklat gtu bukan cair tpi pekat terus sy. Pergi hospital..smpai hospital doktor scan still tdk nmpk baby kantung ja..alahai punya sedih..doktir ckp nnti dtg check balik 1 minggu dri skrg..sy berharap sgt wktu scan nnti ada baby..amen

hai momies...last period i 25hb5. check urine test 18hb7..double line tapi x clear.pergi scan kt swasta pd hari same...just ade kantung. 4hb8 g scan kat hospital..cume ade kantung dan yolk sac tp baby xd.doc suruh dtg 2mgu lagi.tp i tak sabr..pergi scan kt swasta yg sama..doc kate..nampk mcm same..x membesar..mungkin x menjadi..ni 1st pregnancy .what should i do?? 😭

Saya pon macam tu jugak hari tu. Dah 2 bulan bile scan baby takdea ada kantung je. Tpi saye kena ikut 'benda', lepas buang je 'bende' tu semnggu lps tu sye scan, alhamdulillah baby besa je . Sis banyak2 berdoa. Dan double check dgn pakr.

5y ago

Betul tu. Kekdang kite kena percaya. Bttr sis g double check pakar puan lagi. Pastu cube laa rawtan kampung pulak. Bukan nak takutkan sis ke ap. Ni sye berdasrkn pnglman sndry. Tapi ubt dari doc tu jgn d makn lerr.. Mudah mudahan sis and baby sihat2 je. Aamiin.

saya pernah macam tu. sebab baby kecil jadi tak nampak lagi. lepas pergi pbbr putrajaya, doc scan melalui bawah, baru nampak kantung.. air kencing positif kan ? InShaaAllah adaa 😊

5y ago

Ya Allah.. Aaminn.. Tq sis..

In shaa Allah ada baby tu mgkin baby malu2 nk tnjuk..cbe scan ikot pintu rahim..mcm sy jugak aritu scan kt perot lgsung xnmpk pape..then doc scan bawah alhamdulillah nmpk dah baby..

5y ago

in shaa Allah sis . . apa yg awak2 suggest smua sy mau buat plhn2..

insyaAllah.. banyakkan doa k.. try scan thru bawah sbb sy klu scan kt perut x nmpk since rahim sy jenis retroverted.. so every time scan mmg doc akan scan bawah..

sis... saya cadangkan utk sis membuat pemeriksaan semula di klinik sakit puan yg lain utk second opinion.... ini it memastikan betul kantung tersebut kosong...

5y ago

in Sha allah... bykkan doa sis...

dlu i prnah mcm tu 3yr ago... pastu die teropong kata bby dh xde.. tgll kantung je... sis sy doa kn smoga u and bby u baik2 je

5y ago

😭 sedihnyaa... Aminn ya Rabb..