Pemakanan Anak

1- Sy ada terbaca ibu tanya berkenaan pemakanan anak2. Utk pengetahuan ibu2, lain anak lain penerimaannya. Anak sulong sy dulu doktor sendiri yg advice start beri makan masa umur 5 bulan. Dia akan tanya perkembangan anak then baru dia decide. Tak semua baby yg strictly mesti makan time 6 bulan. Ikut advice doktor yg kita jumpa monthly. 2- Selain itu, anak sy juga diberi nestum(sebagai backup) jika sy tak sempat masak bubur in case sy outstation ke apa. Dan sekarang anak sy umur 4 tahun still not a picker eater. Dia makan apa yg ada depan mata. Kita yg didik. Sy tak judge cara ibu lain2 handle anak2 cuma lain keluarga lain masalahnya. Lagi2 working mum, mana nak handle anak2 lain, handle rumah, sekolah anak lagi. So maybe tak sempat nak masak, nak sediakan. Seboleh2nya masak lah. Tapi jika memang tak ada masa guna kan yg mana ada. Sekarang mcm2 pilihan ada. Instant bubur pun ada jual dekat baby store. Just search their instagram. Sy jadi kesian tengok ibu yg post kata nak bagi nestum tp disindir. We’r even not in their shoes. Beri lah kata2 yg membina. Menjadi ibu bukan hanya kesempurnaan tapi juga untuk kita sama2 belajar menjadi ibu yg lebih baik. #beingamommachallenge

1 Balas

kalau kita ikut nasihat doktor, dah jumpa pakar pemakanan & mmg disarankan begitu tak apa lah. ni tiba2 nak kasi baby 1/2/3 bulan makan nestum mcm tak kena lah kan? nak bertanya tu takda masalah tp sebelum bertanya kita juga kena berfikir sebenarnya. logik & masuk akal ke tidak pertanyaan tu. bila kita ajukan pertanyaan yg diluar norma, kita pun kena lah terima sebarang natijah/kritikan yg bakal diterima, ye tak?