Petua mengarut

1. Jangan rendam baju baby nanti baby kembung perut 2. Jangan perah baju baby waktu basuh nanti kesian baby sakit, mengeliat dan meneran waktu tidur. Ada yang nak sambung list silakan?

10 Balas

4. Jgn tengok benda xelok, ngeri, karut, mcm cite2 hantu/alien/makhluk pelik/pujaan. Jgn seksa/bunuh haiwan juga. Takut nnty kenan. Sy xpasti isu kenan ni fakta atau mitos. Tp apa yg sy tau, mmg xelok ibu mengandung tgok citer ganas2 lg menakutkan sbb klu dr sudut saintifik, akan mengganggu emosi ibu. Yg ini kalau mitos sekalipun, petua ni sy ikut. Lain2 tak. Hehe

Jangan lilitt ape2 kain dekt leher kite , nnti tali pusat bby terbelit dekt leher bby...jangan dok mngintai dekt pintu , kalau nk keluar..keluar terus...sbb nnti bby susah nk kluar..nnti bby mcm kluar masuk konon nye huuhu...

Kadang2 dengar pantang larang dulu2 agak mengarut juga Cth jangan langkah longkang kang anak jadi songsang Sebenarnya orang dulu2 pesan secara berlapik , maksud yang tersiratnya supaya berhati hati

4y ago

Ibu mengandung takboleh mandi lewat malam takut anak lemas / air ketuban apa ntah tak ingt Kan zaman dulu , takdak lampu dan bilik air pun luar rumah jdi bimbang keselamatan ibu mengandung sebab tu org2 kata mcm tu Andai petua2 ni betul terjadi pada kita , anggapla itu takdir kita , Allah dah tulis dah pun , jadi tak salah pun nak ikut petua org lama2 janji dia tak bertentangan dgn agama , sebaik baiknya kita berserah je pada Allah , Doa supaya dipermudahkan , Allah Yang bgi sakit dan Allah juga yang bagi sembuh

Tak pernah dengar pulak mitos2 baby ni. Masa pregnant bnyk la. Semua benda tak boleh. Jangan ini jangan itu. Pening😂

Selagi x memudaratkan petua petua org tua saya ikot je. X perlu nk kondem. Lain org lain cara

4y ago

btol..sy ikot semua cara pantang mak sy...1 je x ikot..jgn makan nasi malam nt anak juling hahahah...tp menyusu mmg lapar kan...jadi makan jugak laa...selagi tak sakitkan baby or sy..sy ok je..44 hari je x lama

3. Jangan sidai baju baby tinggi2..nanti baby asyik tengk ats je..🤭🤭 mitos je kan..

4y ago

tak pnah dga ni...mcm2 kan mak mak kte..tp xpe dga je laa...😂

yg paling femes kt app ni klu bab2 mitos satu je la yg sy tau..x blh menjahit😂

4y ago

ahaa..tu la byk yg tny pasal menjait kt app ni.. dh tu xkn la yg mmg kje menjait nk kne tutup kdai klu peknen😆

jangan makan nasi malam..nanti anak juling 😂😂

bnyk sngt.. tpi satu pon x ingt..

😂😆😆