syahira ismail profile icon
SilverSilver

syahira ismail, Malaysia

Contributor

About syahira ismail

happiness is everything

Posts(9)
Replies(84)
Articles(0)

8/10/19

Alhamdulillah... Sy dh selamat melahirkan anak sulung sy.. baby boy 3.64kg secara normal.. Sy nk share pengalaman pertama sy brsalin, 8/10 adlh hari due date sy tp doc dh bg tempoh seminggu n klau xbersalin lg bru induce.. 8/10 tu sy pegi kk mcm biasa sbb appointment n nk dijadikan cerita bila cek bp tiba2 bp sy sgt tinggi 150/100 pdhl sebelom ni xpernah tinggi. Hari tu jgk sy kena refer kat doc kk n sy bgtaw yg sy ad keluar lendir sikit2 pagi tu terus doc cek bukaan sy. Bila cek bukaan masa tu sy dah 4cm n ketuban sy masih byk n xde leaking. Tp sy trpaksa kena refer kat hosp sbb bp sy tnggi n ad keluar lendir n dh smpai hari due date. Sampai hosp sy memang xde sakit langsung n sy xrsa nk bersalin pom tp bila doc hosp cek bukaan sy dh 4cm terus bwk masuk LR. Masa tu sy siap jalan sdiri lg sbb xrsa apa2 siap main fon lg hehee.. mmg sy xsangka kena msuk LR terus. Dlm LR tu doc pecahkan ketuban sy lbh krg pukul 6lbih, pukul 7lbih sy dah rsa contraction n makin lama makin sakit... Sampai laa satu tahap sy menjerit sbb xtahan sgt n cakap kat husben "pnggil doc, bby nk kluar dh".. doc terus msuk n cek bukaan dah 8...9...10cm n pd pkul 9.50mlm sy slmt bersalin... Lepas bby keluar, sakit semua terus hilang n rase sgt lega tp sy jd susah hati sbb bila bby keluar bilik tu terus senyap n sy terkaku kejap sbb bby sy xnangis langsung... Doc terus bwk bby sy keluar n sy xsmpt sentuh n tgk dia... Rupanya, bby dh berak dlm perut n dah tertelan najis terus masuk nicu.. lps 5 hari dlm nicu dgn bernafas guna oksigen, Alhamdulillah skrg bby sy dah sht n blh berpantang dgn sy.. hehee Itu saja cerita sy... Semoga ibu2 semua selamat melahirkan dgn mudah... ?

Read more
 profile icon
Write a reply