Saya nak tanya apa ubat demam yg sesuai untuk bayi 3 bulan

Yg ubat ni boleh kah???

Saya nak tanya apa ubat demam yg sesuai untuk bayi 3 bulan
7 Balas

Bawak g klinik nnty Dr bagi ubat ikut dos y sesui ikut umur baby.. Biasa baby bawah 3 bulan dr x bagu ubat batuk or selsema je.. Kalau setakat ubat demam Dr bagi tapi kerap chek suhu baby sbb xnk demam dia tinggi.. Baby senang kene sawan kalau suhu dia tinggi sangat.. Kerap lap badan and kepala dia je.. Tapi jangan letak kan tuala basah at badan or kepal baby.. Takut baby boleh dapat selsema and batuk..

Sepatutnya baby 3bulan x digalakkan untuk makan ubat kecuali dr tu prescribe ubat yg mmg khas untuk baby umur 3bln. Dalam botol ubat tu ada umur yg sesuai kan? kalau dia cakap sana umur 3bln boleh makan mgkn awk boleh cuba lah, tapi kalau ubat ni kata suitable untuk anak 6bulan keatas then jgn bagi anak awk makan. Baik jumpa dr terus.

Kalau boleh elakkan bagi ubat dekat baby 3bulan setahu saya majoriti doktor cakap baby takde ubat . Lebih kepada kita ikhtiar sendiri je . better elakkan bagi makan apa2 takut effect . Baby batuk berkahak pun pergi klinik doktor cuma bagi neb

kalau x tulis dekat label..xyah bagi sis..buka kan baju baby tggl pmpers je..basah kn bdn dgn air assam jawa..kerapkn susu baby..minta suami peluk baby tanpa pakaian..insyaallah demam baby kebah sbb beralih ke ayh..try la sis

12mo ago

baik sis, saya try thank you ya 🥺🥺

Baby 3 bulan mane ade ubat. Cuba dulu tiap kali mandikan anak , mandikan dgn lemon, tepek asam jawa dahi, atau mandikan dgn garam epsom.

Doktor yang bagi ke? Kalau doktor yang bagi, no worries. Jangan pergi beli sendiri.

12mo ago

haah ada cuma risau sebab kat botil takda kata tuk bayi, kah boleh je asal bgi ikut dos??

Ubat demam dr ckp dos ikut berat anak🙂