37minggu1hari

Ya Tuhan😭 ttekan sgt rsanya..dekat nk bsalin ni..tb2 sakit di lubang dubur...benjolan .spt takungan darah..sakit sgt..nyeri .. Smlm pg kk,doktor kata xda apa2...sbb bby dh mkin besar dan kerap mneran bila buang air besar..pdahal sya xda sembelit pun😭 sakit sgt...nk buat apa2 pun sush..bngun pun sush..dh la skrg kerap nk buang air kecil😭😭😭😭 dh brendam guna air suam cmpur garam..msh sama..makan ubat pain killer yg doktor bg pun ada..ubat sumbat ke dlm pun ada..x bkesan.😭😭saya risau sbb dkt due ni..bila2 blh bsalin ni..tkt effect baby..tkt bby stress ..byk bnda saya tktkn😭😭😭😭😭😭😭 tlg saya..apa prlu buat lg..siapa ada pngalaman mcm saya ni😭😭😭#firstbaby #ingintahu Mcm dh lemah sgt saya ni tahan sakit😔😭

13 Balas

buasir tu, kalau sampai sakit nak gerak maknanya ada koyakkan kt lubang dubur.. untuk ibu mengandung kene minta nasihat dr untuk dptkn gel picit kt dlm. based on my experience masa anak first, masuk je 7bulan sy da start sembelit teruk, masa tu tkde experience so asyik akan meneran bila nk berak n duduk lama dlm toilet. lepas bersalin ingat da hilang tapi rupanya mimpi buruk sampai anak 11bulan ,sy punya buasir sangat2 teruk sampai sy terpaksa berhenti kerja, pnh sampai giveup nk terus penyusuan, nk bgn sakit, nk duduk sakit nk baring mengiring sakit, sakit yg mengganggu aktiviti harian. sy siap buat endoscopy (masuk camera kat dubur) ubat hospital ber plastik2, sy da cuba Tradisional tapi sama je keadaan sy. bila sy prgi hospital columbia, dr pakar yg rawat sy tu byk ajar dan nasihat utk cari ilmu psl buasir. alhamdulilah buasir sy kecut, da fissures(koyakkan) smakin baik walaupun amek masa lama nk baik. firstly awak kene pulihkn koyakkan kt lubang dubur dulu sblm awak kecutkn buasir, selagi koyakkan (fissures) awk tk baik, slgi tula buasir tkkn kecut. bincang dgn dr krim apa yg sesuai utk ibu mengandung utk baikkn fissures ,sepanjang awk pakai krim tu awak kene pastikan najis awak sentiasa lembut (utk lembutkan najis kene makan pelembut najis) teruskan makan smpai hilang rasa sakit koyakkan tu. bila da ok bole stop ubat lembutkan najis then jaga makan secara natural jgn smpai najis keras balik. tapi kene bincang dgn dr since awk mengandung pasal ubat fissures n lembutkan najis. 1.mungkin awak boleh try n error cari mknan apa yg boleh cetuskan deria rasa nk berak (so bila rasa nk berak cpt2 pergi berak utk elakkn awk duduk di jamban terlalu lama sbb duduk dijmban lama2 bole triggered lgi buasir tu?) 2.bila nk berak jamban duduk, letak satu bangku kecik kt kaki, supaya posisi awak tu jadi 180 darjah. 3.elakkan makanan yg buatkan awak sembelit (mcm sy, setiap kali sy mkn something sy akn catit bnde tu buat sy smbelit tak, cth coklat, milo) 4.minum air masak cukup 2.5liter ikot berat bdn, minum susu kambing organik (ini paling berkesan utk sy la) now mengandung da trimester ke3 anak ke2, alhamdulilah ok je. bekas isi buasir yg terkeluar masih ada smpai skrg.. so sy sntiasa berjaga utk elak sembelit .

2y ago

Berak xda masalah sis...sembelit pun xda ..cuma dlm shri ,saya berak 2kli..lembut je .xda keras..skrg ni berak pun,msh ok...xda skit smpi prlu mneran kuat2 tu.

Allahu.. buasir memang sakit berdenyut.. Tak boleh hilang cepat.. Awak jangan rendam dalam air garam biasa ya.. Cari garam Epsom.. Saya pon baru lagi baik.. Jangan sapu minyak angin sembarangan.. Sapu sapu ubat yg kk bagi.. kalau ada ubat makan tahan sakit yg kk bagi, awak makan ja.. Boleh melegakan sedikit.. ya sakitnya semua serba tak kena.. nak berjalan/duduk.. kalau boleh nak baring meniarap ja kan.. semoga dipermudahkan urusan awak dan diberikan kesembuhan..

rasa nya buasir tu.saya pernah kena sakit nya memang rasa nk nangis MCM2 ubat dh makan last sekali suami bawak balik kulit pohon kayu herba yg dh d kering kn saya rebus n minum alhamdulillah surut ...Dah la nk dekat bersalin sampai nurse dtg rmh tak g tarikh due.. sbb sakit sangat nk duduk tak leh tu sbb tak g klinik.

Moga dipermudah bersalin nanti ya mommy. Dah dekat due memang akan rasa sakit itu ini. Saya pun pernah lalui rasa risau sebab takda pengalaman bersalin kan. Cuba mommy bawa diri pergi beriadah. Pergi pantai ke. Cuba buat benda yang buat mommy relax. Banyakkan doa mudah bersalin nya

2y ago

Sama² . Hurm ya la masing² pengalaman lain. Ya mommy sebaiknya pergi berawat dah sampai tak larat langsung nak bangun pun payah juga nak urus diri. Apa pun moga diberi kesembuhan ya

itu buasir.saya kene dari awal pregnant. bila buat kerja berat pun dia keluar, ada waktu sakit sangat, ada waktu tak sakit. dan saya kerap membuang air besar, kadang sehari sampai 4 kali. jadi buasir pun keluar sebab banyak teran. risau juga nanti nak bersalin nak push akan lagi teruk 😭

2y ago

🥺🥺🥺🥺sakit kan..nk tolak masuk pun xdpt..brendam dgn air garam..3kali shari pun belum juga kecut2...saya punya keras dan sakit..mcm darah mbeku ..mbiru ja. Saya dh 37mggu3hari..xlama dh lg nk bersalin...smpi skrg belum smbuh2 lg..dh msuk hr ke4😔🥺😭

setiap kali nk membuang jgn teran.. hembus nafas panjang byk kali.. tarik nafas hembus pjg...selang seli dentan hembus pendek 3x (fuh fuh fuhhhh)... in syaa Allah mudahkan keluar najis tnpa paksaan kat dubur.. mcm tu jgk masa meneran bersalin nnt. supaya tidak koyak besar.

2y ago

Saya xsembelit.buang pun mudah..skrg sakit buasir pun,mbuang msh ok..x susah..xda keras.tp xtahu knp tb2 bnjolan tu mcm darah beku ..sakit sgt..

sis try cari minyak HPA butbut.. minyak tu blh kecutkan buasir yg keluar MCM belon kat luar tu.. sy pun sama...2kali mengandung 2kali Kene ..skrg minyak tu memang buat stock kat uma.. sapu minyak tu dalam 5minit hilang sakit... try cari kat kedai2 jamu kedai kosmetik ada jual..

2y ago

yg botol hijau tu ke sis

buasir mmg skit sis,sy msa hamil amal myk klpa dra alhamdulillah smbelit or buasir hlg...itu bru time mgndung nti dh bersalin lg truk sis,sy pnah kena dlu smpai nk duduk xblh terketar2 bdan menahan skitnya...

2y ago

haa tu la pasei..seram lak..tp ad jgk baca kalau amal insyaAllah tak koyak so tak jahit..

allahu.. siannnyee.. saya pun haritu jadi benjolan jugak ..sakit ya amat dekat missv .. sy fhm perasaan awkk.. doaa byk2.. tapi mmg sakit sgt.. dgn badan berat nk bangun dgn kita kerap nk kencing nyaa.. awkk kuat ye doa byk2 .

2y ago

Terima kasih awk..saya hrp urusan bersalin nnt dprmudahkan...dan dpt bersalin normal🥺....saya akn trus kuat🙏

cuba mkn yogurt utk sejukkan badan dari dalaman. Air kelapa ke, atau lbhkan air suam. Mkn buah yg tdk panas, dan mkn bubuh ke utk senang membuang. Cuba mkn prune. Moga dipermudahkan, cuba jumpa doctor.