pantang sebelum bersalin

xtau la korang mcm mna..parent ai, org skeliling ai skrg byk yg soh ai pantang jgn mkn itu, jgn mkn ini, tkot nti lepas bsalin skit tu, skit ni, jgn buat itu, jgn buat ini..tkot ank kuaq nti mcm2 jd..tp ada sorg knalan gtw time mgandung tibai ja apa nk mkn, jgn fkir apa org ckp sgt sbab bila org mgandung fkir byk itu yg xelok utk bby..n then, bnda2 yg xleh buat tu lbih kpd kprcayaan org tua2 dlu..tp so far i xtau la ksahihan dia mcm mna...ai diam jela bla depa psan mcm2 kt ai sbab ai phm depa tu amik berat kat ai..if korang, korang ikot je sgala pantang larang atau korang hentam je buat??

2 Balas

Kalau bab makanan tu ade yg boleh dipercaya kene pantang. Macam nenas, air tebu, air gas. Sy memang tak amik sebab sy pikirkan baby. Ade je ibu2 yg makan sebab atas ketahanan tubuh masing2. Ade jugak hal2 yg kita kene ikot contoh elakkan keluar waktu magrib, sebab Rasulullah pon larang keluar waktu tu wlpn yg bukan mengandung. Mengikut akal logik kita benda yg dilarang tu logik sy ikot. 😂 Selain dari tu serah diri & tawakkal pada Allah. InshaAllah semoga semuanya baik. Semoga kita semua dilindungi sentiasa aaamiinn. 💖💓💞🖑🖐

Ikut badan sendiri je sis.. kalau rase boleh tolerate dengan makanan tu, makan je la.. jgn makan depan orang lain. sy kalo teringin makanan yg x sihat2 sangat tu, bantai juga makan, banyak plak tu, tp lepas tu pepandai la pantang balik makanan tu.. makan pon sorok2..mcm makanan yg org suruh pantang makan mcm nenas ke, nasib le anak tekak ni xrase skkit pun nak jamah so automatik laa x makan. Pantang larang lain, yg elok ikut yg x elok buat xtau jee