STRESSLAH...

x tau nk pujuk suami mcm mna lgi, ajak cari barang baby, klau sy ckp nk cari barang baby, dia ckp 6ty....bila sy cakap kita dh start beli dh sikit2 ne, blh plk dia jawap, xkan lah tiap2 minggu nak kuar cari, klau kuar tp x beli x ada beza juga....sy ckp 6ty klau sy dh x larat nak jalan, awk cari lh sorg2, blh plk dia jawap, x apa online ada, mslhnya bila dh pilih barang dlm online, dia cakap kat mall byak n boleh pilih lg...??? Kau org rasa... Maaf, just nk meluah...???

41 Balas

Ini mcm kes saya jugak neh 😂🤣 hubs kata awal lagi. Saya baru masuk 6 bulan. Tapi, saya pikir macam2. Sekarang kan pkp, saya pon buat part time upah bawah 1k.. Saya ada beli sikit2 sebab taknak beban kan dia. Sebab dia ada bayar komitment bil kt rumah ni (rumah mil). Saya pon xde lah nak ambil hati sangat, sebab saya cuba positif sehabis baik bukan sebab baby je, kalau saya sedih 🤣 sape nak layan, jadi saya curi2 pegi beli sikit2. Nih baru beli breast pump, cooler bag dengan benda2 lain 😂🤣 hahaha hubs kata, kenapa beli.. Semua org kata awal lagi, saya mcm nak cakap apa dalam hati, takut dia kecik hati. Tu pon de terlepas benda xsepatutnya cakap 😂 esok la minta maaf, tapi lepas beli breast pump rasa lega dah hati ni. Yg balance, suruh hubs beli 😂🤣 set pantang pulak nak cari ni. Sabar ye, masa berkahwin ni dugaan dia kadang boleh menduga iman 😂

2nd pregnancy ni, semua sy settle sendiri. Bukan suami tak campur, tapi sebab pkp ni payah sy nak cari barang. Tambah pula ada abg long dia, kalau sy keluar dengan suami tak ada siapa jaga anak. Jadinya, sy beli online semua. Suami transfer je duit kat saya. Memang lah tak puas hati sebab tak dapat belek barang tu sebelum beli, tapi bolehlah dari tak beli langsung. Now sy dah 38weeks, hampir lengkap semua barang sy. Beli sikit². Online pun murah je, cuma kena sabar barang sampai lambat.

Saya pon beli semua sendiri.. Duit sndri.. Saya pon pernah ajk suami pergi beli brg baby.. Tp sbb suami selalu sibuk kena la beli sendiri.. Saya bkn x harapkan suami.. Saya mmg suka standby awai2 sbb suami selalu sibuk dgn keja.. Nasib saya baik sbb saya berkeja dan boleh bwk keta.. Dlu masa mengandung semua yg saya nk mkn saya cari sndri kalau suami keja or xlarat.. Saya mmg buat semua sendiri.. Sedih tu biasa la.. Apa blh buat sbb dua2 keja..

aduii stress laki cmni huhu..bkn awk je stress sy yg baca pun semak rasa. awk tgk la dlu kt shopee apa2 yg bole beli online..kdg lg murah dr mall..mcm tilam..playpen..pampers ke botol susu ke ada promo lg murah dr kedai..baca komen dlu yg mana org bg komen bgs tu bole dipercayai InsyaAllah..just klu baju2 tu bole beli kt kedai nnt..yg lain2 bole tgk online dlu..ssh klu nak hrp kt suami klu cmtu..kena pndai2 sndri la..

Saya pun kena beli barang baby sorang² yelah kan suami saya sellu ambek overtime pas tu kerja tmpat yg barjauhan dngan saya jadi saya kena pergi beli barang untuk si manja sorang² apa kata suami saya "maaf sebab tak dapat temankan sayang beli barang si kecil maaf sangat² sbab jarang luangkan masa buat sayang" jadi saya pun faham...saya panggil kawan untuk driver beli barang baby...

Saya time nak masuk 8 bln baru cari barang. Tu pn semua beli dkt kedai. Sampai hujung minggu, minggu depan tu nak bersalin dah saya still berjalan sana sini. Saya cuba berjalan banyak akhir2 pregnancy walaupun sarat. Bila xlarat, sy berhenti kejap huhu. Siap pergi taman lg jalan2 satu taman. Supaya mudah bersalin. Tapi kita mmg akan banyak berhenti, duduk kejap bgai.

Suami sya pun gitu sis tapi sya ckp tkut nk kluar sngt kat tmpt awam sbab keadaan blum pulih sepenuhnya,virus tu kan..lgipun sya kena beli on9 awal sbab lmbt smpai kn..klu lambt beli nti kot nya bby nk kluar awal,jdi kelam-kabut..suami pun iyakn jer...smlm sya dah beli sikit2 cam tuala mndi,handkerchief,bedung,barut,napkin dan diaper beg..colour beli yg unisex jer..

4y ago

Sabar jer la sis😄

Brp weeks dah sis? Kalau saya lah saya suka shopping sendiri..sbb org lelaki ni x suka shopping lama2 n tgu kita..sbb kita kalau nak beli benda..nak tgk2 jgk kan..pilih2..jd lambat..sbb tu saya suka shpping sorang2..lg puas hati..x kira la shopping kat kedai atau online..kabar2..semua dah cukup hu..hu..tgl brg2 saya je..cam ubt2..

klu mcm sya sis, musim pkp ni mmg sya tak keluar just beli online je. bila dia bebel masi awl, sya akn ckp nti klu bby keluar tiba2 pakai kan karung je ye kan awk yg nak sgt lmbt2kn beli bju. *bkn melawan suami ya* tp kena fikir kita tak tau nasib kita ni kdg2 melahirkan awl kdg2 lmbt so kena la bjaga setiap masa.

4y ago

ok bg sis tenang dulu ya 😉 jgn stress2 kesian baby kat dlm tu nnti dia ikut stress. doakan spya suami tbuka hti beli brg baby sma2 k 😘😘

Lain pulak dgn suami saye .. semua dia yg aturkan .. dia list kan .. sampai kn pad breast pump pun dia tulis 😂 maluuu .. tetibe je barang sampai ruma .. rupanya pampers mikubi lah ape.. wipes tisu lah .. sebab saye xsuke beli on9 .. xdpt rase dgn hujung jariii ape yg kite beli.. maybe dia mls tunggu saye kot😂

4y ago

Hihi tu lah , bile suami tanye sambil pgg phone .. nk yg mane ni .. cpt pilih .. saye bt tkthu je sambil main nset .. 😂 skg 26weeks .. geram je xdapat pegi mall pilih sendiri..