Berurut

X salah kan berurut dgn bidan yg berlesen? Kandungan saya 7 bulan.

10 Balas

Yea sure . Tapi pastikan bidan tu memang tahu kebaikan dan keburukan untuk ibu pregnant . Sebab waktu pregnant ada kelemahan sikit dekat tubuh jika diurut boleh menyebabkan janin lemas , janin mengalami kerosakan organ atau tubuh janin akan sosot. Itu kalau diurut dibahagian bawah perut atau area peha .. Kalau kembang its normal sebab baby otw turun nak jumpa mummy daddy dia. Kalau awal pregnant memang tak boleh urut langsung bahagian tu tapi kalau kandungan dan 7bulan ke atas tu InshaAllah boleh tapi jangan kasar dan terlalu menekan urutnya tu . Jika alami pendarahan selepas urutan atau rasa sakit di bahagian ari² seeloknya jumpa dengan doc di hosp untuk pemeriksaan selanjutnya..

Huuuuu sye masuk 3rd trimester dah start berurut. Huhuhu kalau ikot bidan bidan dlu. Hujung hujung dh boleh start mgurut untuk melegakan urat urat and memudahkan bersalin. Bergantung pada org. Some people x percaya some people ok je. Tapi 1st pregnant ari tu alhamdullilah sye contraction 2 jam je. Tahu tahu dh buka 8cm terus tolak masuk labour room 30 minit kemudian sye selamat bersalin.

Sya pun tiap trimest mengurut . Skrang nak mengurut lgi blm sempat. Lagi lgi perut dah tak selesa

Tak salah asal kan bidan tu memang btol2 bidan yg memang pandai urut org mengandung

Bru nk tnye soalan yg sama, sy pon tgh mencari bidan yg pandai

Tak Salah,janji bidan dah ade pengalaman

Ikut saranan doktor ya sis.

Jnji org yg bpengalaman...

Bolehje

Boleh