Cabut gigi

Waktu kita hamil,boleh ke cabut gigi?

14 Balas

Saya seorang doktor gigi dan sebarang rawatan pergigian tidak menjadi masalah ketika mengandung sekiranya perlu. Cuma ada beberapa faktor yg kami titik berat sebelum menjalankan rawatan, usia kandungan, alahan ibu, posture ibu, penglibatan ubat ubatan, keadaan gigi tersebut & sbgnya. Rawatan pergigian termasuklah cabutan, cucian, tampalan adalah selamat, malah rawatan akar juga boleh dilaksanakan ketika mengandung jika ianya urgent kerana melibatkan xray. Tetapi dose xray intraoral sgtlah sedikit, masih selamat utk digunakan, cuma kami akan cuba elakkan. Jgn ragu2 utk dptkan rawatan, elakkan permasalahan yg lebih serious, lebih2 lagi kalau ada jangkitan kuman. Kalau tahan sakit lama2 pun tension, BP naik, effect diri sendiri & baby 😉

1y ago

kndungan sy 28 weeks msa tu prgi klinik kesihatan utk nk dptkn rawatan gigi sbb gigi geraham serpih dan berlubang..tpi doc gigi kata dah xboleh cabut dh kna tunggu lpas brsalin..masalahnya sy ni xtahan sft dh lpas mkan je sakit even dh cuci bhgian brlubang tu tiap2 kli mkn..Skang kndungan dh 30 weeks + , lgi la sakit tu brdenyut2..mcm mna ya doc? perlu ke sy cabut dan mcm mna sy nk bgithu doc gigi yg x bgi sy cbut tu?

Sy baru cabut alhamdulillah okey.. atas saranan doc jga suruh cabut, katanya takut kuman dr gigi yg rosak boleh effect baby, sy cabut masa kndungan da 20minggu..alhamdulillah so far okey.. 2 hr je sakit, baby okey je gerak mcm biasa..

Sy hari tu gusi bernanah.. Sbb gigi bawah nak tumbuh tolak gigi atas terpaksa cabut jgk. Alhamdulillah.. Masa cabut usia kandungan 4bln. Skrg ni dh nmpk gigi baru nk tumbuh tmpt cabut tu.. Skrg kandungan 6bln.

Masa 2nd trimester je tp doc kata btol2 tedesak je... Sy ingt nk cabut tunggul sekali dentist tu psycho 😂 tros scaling je itu pon jenuh menahan air mata

Klau mcm saya hri tu, dr ckp kena tggu kandungan 4 bulan baru boleh cabut gigi, sbb klau awal dri 4 bulan, ubat yg digunakan akan gnggu ksihatan baby.

X boleh puan, kecuali utk kes² tertentu sbb kandungan yg ada pd ubt bius tu boleh mencetus contraction.

4y ago

Tu la,mak pon ckp tak boleh

Tapi sebelum cabut tu.. Sy on antibiotik untuk nanah tu.. 5hari mkn setiap 8jam. Baru blh cabut.

Sy bru je lps cabut gg beberapa hari lps 22w, sbb xthn skit sgt. Better baik cabut dari sakit.

lepas kandungan masuk 6bln xblh dah nak cabut... klau nak cabut dri kandungan less than 5months..

4y ago

Ya betul tidak digalakkan (tidak bermaksud tidak boleh) kerana khuatir posisi baring atas dental chair boleh menyebabkan kompresi pada salur darah penting. Tetapi masih boleh dilakukan jika perlu dengan necessary precaution, contohnya posisi pesakit yg selesa bagi kedua dua belah pihak pesakit dan doktor. Tak apa kita sama2 kongsi ilmu, kesian saya tgk patient mengandung tahan sakit gigi sbb tak dapat pendedahan fakta yg tepat.

Blh..tp doktor gigi akn tgk dlu dh brp mnggu mengandung..dapatkan nasihat dr doktor gigi

4y ago

Orait