Berapa oz baby newborn

Utk newborn berat 2.5kg . Brp oz nk susukan dia dan brp kerap?? Baby sy kuning. Ada yg kata 2oz tp mcm byk sgt utk dia sbb kecik.

12 Balas

kalau ada susu bdn better bg susu bdn bila bby dh kenyng bby akn tolak dan lg satu bby sgt2 prlukn susu colostrum susu prtm kluar dr breast maknya yg tu sgt2 pnting tuk bby bg antibodi bby....bg susu bdn tu lg senang..tp kalau dh try kaedah mcm2 tak kluar juga smpai tahap dh amik pil tuk adakan susu pun xde.. br bg susu formula .tp nk bg susu formula pun kena try tnya doc pakar byk mana oznya .sbb stiap bby berbeza tw oz yg dprlukan . dan kena kerap susukn ank spnjng ank kena jaundice ni..dan kena kuat smgt..mg ank puan cpt sembuh..aamiin

3w ago

kalau ank prem lahir kecik..kena refer pd doc..mcm sy dlu ank kena bg guna syringe..biasa doc yg bgtw brp byk nk kena msukkn dlm syringe dan brp perlu di naikkn lepas. next day

2oz setiap 2 jam sekali. Anak sya pun lahir kecik je hritu 2.64kg. Then berat turun jd 2.5kg sbb jaundice. Sya susukan stiap 2 jam, 2oz stiap kali menyusu. Campur breastfeed dgn formula sbb awl2 ritu susu lambat kluar. Kerapkan je menyusu biar baby byk berak. And kuning pun akan cpat turun. Kalau dia tidur kejut je dia bangun. Bila kuning dia dh turun, baby akan start minum susu lbh byk. Anak sya hari ke 15 keatas dh start minum 3oz stiap 2 - 2.5jam.

bby kuning nie, dia mmmg kurang menyusu ... pengalaman sy dah 3 kali ...sy terpaksa pump dan pakai syringe BG dia minum...dan setiap mandi sy pakai kan air yg pahit, seperti daun peria yg suam ...kita cuci dulu daun tu, dan kita rebus ..ambil airnya ....puan cuba lah...

mnyusu je kerap2.nanti kuning turun.sy dulu BT MCM tu je sis.kuning turun berat pn cantik.kerap2 mnyusu xyh ikut jam.klau awk biar nanti kne hntr hospital lg sy dh pernah kne ank sulung dpa hntr sy ke hospital balik.sbb kuning xturun berat plk xnaik2.

bgi 1oz/ 2oz ikut bby minum jgkk ... kdg kerap 1 jam skli bby ti minum / 2jam skli ... ikut jgk bby mungkin knyng jdii 2jam lahh .. kalau x cukup lapar lgi 1jam kna bgii ...

waktu first baby sy bagi susu badan setiap 2 jam gilir2 dgn susu fm. doktor hospital ada kata susu ibu kurang 1 vitamin. jadi dlm fm ada vitamin tu.

3w ago

burp kan dia lepas susu, baby kuning tinggi mmg dia tido je. agak payah utk kejut dia minum susu. kdg2 ibu yg stress sebab dia tido memanjang taknak bgun2. kena paksa2

anak sye nb mmg 2oz. tiap 2jam..sye pump mmg dpt 2oz je mse usia nb.. dh besar sikit bru dpt 5 6oz

Buat je dulu 1onz bg kerap mnum susu bg baby kerap berak nti cepat hilang kuning dia..

2oz gap 2-3 jam sbb fm lambat larut. tak sama dgn susu bdn. susu bdn bg sekerap boleh.

Boleh rujuk sini

3w ago

Alaa x clear la gambar nya