Ingin bertanya

Usia kandungan dah 8 minggu alahan teruk dan selera makan pun hilang Normal ke bagi yang mengandung #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

21 Balas

yes normal..jgn risau okay 😊 Time preggy weeks awal² ni lah 'preggy journey' tu is real & cabarannye mencabar. Byk² bersabar & enjoy it❤️ Jgn skip folic acid & keep on mkn mknn berkhasiat utk baby & ibu juge.. 2nd trimester baru dpt relax sikit & 3rd trimester cabaran lain pula.. Take care dear & all the best! 🤗🥰

Sama la saya pun awal2 pregnant xde selera makan,bila makan je muntah sampaikan suami saya xtau nak bagi makan apa lagi kt saya..alhamdulilah kandungan dah masuk 3 bulan dah xde mual2 lagi n selera makan dah macam biasa..

Normal sis saya dlu mcm tu smpai nak bersalin pun still munta* lagi tapi masa mula pregnancy mmg makan je buang lama lama dia dh kurang kadang dia buang malam je kadang pagi , kena makan juga walaupun dia buang balik

Normal sebab sya pon alah around waktu tu jgk smpai la minggu 14. Makan dlm portion yg sdikit and explore mknn apa yg sis bole mkn and xle mkn. Mcm sya.. bnda sya suka mkn pon jd kurg lalu makan sbb sensitif ngan bau

sy pun first baby juga , first trimester mmg kerap muntah² , cium bau mknan pun muntah , nasi ,ayam semua xbole telan. tapi bila dah masuk 2nd trimester alhamdulillah kurg dh alahan , momy jgn rsau yaaa. 🤭

normal.. sy smpai ke 37minggu masih xda selera mkn.. berat plk kjap naik,kjap trun.. baru ni ada selera makan,rse bahagia btui..xsmpai seminggu dtg balek xde selera mkn skali mual plk bila nk dekat2 bersalin.

normal sis...sy pn tgah alami mcm sis juga 7week,slra mkn hlg...alahan truk juga,bersabar jew lah..apa yg tringin itu yg sy makan,walaupun xberselera ttp makan walaupun cikit...sb fikir baby dlm prut...

normal ja tu sis..kalau sy alahan teruk awal 1bulan je..lepas msk 2bln hilng dah tpi tu pun ada sedikik2 la alahan tpi tak teruk jk..cuma mood yg berubah ni kuat marah 🤣🤣..

Normal . macam saya ada selera kalau makan nasi panas panas & ramai ramai . kalau nasi sejuk or duduk berdua dengan husband ,confirm makan dua suap je .

Normal tu. Slowly trial error makanan yang sesuai, lepas tu, small portions. Kalau boleh, start minum susu dan jangan skip folic acid. All the best, sis! 💗