Anak Belum Jalan

Usia berapa perlu risau untuk anak yang masih belum pandai berjalan? Sebab anak dah nak setahun 16 Sept nie tapi masih merangkak. Orang asyik cakap anak lambat. Sebab tengok baby lain 10bulan dah jalan.

34 Balas

Anak saya dah setahun 6 bulan , belum boleh berjalan tapi anak ada masalah sawan , masih dalam rawatan spine . kdg rasa down juga tapi suami ingatkan setiap anak ada kelebihan masing2 , mak kena kuat dalaman .

Nak anak cepat jalan org tua2 pesan bawa anak pijak rumput yg ade embun pd waktu pg dgn selawat.. mne rumah yg ade rumput boleh la.. tp sy xde tp alhamdulillah ank 10bln n 11bln dh jln...

Anak sy baru boleh berjalan dgn yakin sis. Semasa usia 1thn5bln minggu lepas . Sy suggest sis beli walker trolley ni. Anak sy pakai ni, terus berani jalan. ( kalau sis belum ada lah)..

16 Sept? Lama lg tu sis... Anak sy july ni baru masuk setahun tapi x jalan lg... Lg lama merangkak lg elok sena nya... Kurang bahaya satu... Lg satu elok utk perkembangan otak

Masih ada masa sis utk anak berlatih berjalan. Lain anak lain perkembangannya. Anak saya ada ada yg setahun 2 bulan baru jln. Anak sedara saya dah 1 thn 4 bulan baru berjalan.

Setiap budak berbeza. Dia suka merangkak maybe sbb dia rasa lg senang n lg cepat camtu. Haha nk biasakan cuba bg dia main yg walking stroller tue 😁😁

Anak saya boleh jalan masa setahun 2 bulan..insyaAllah semua nye akan okey lah.. Xpayah nak amik hati sgt dgn kata2 org.. Anak orang lain2 semuanye kan.

Saya okay je. Sebab tahu setiap baby perkembangan dye berbeza. Tapi biasa lah dah ramai sangat cakap gtu saya pun jadi pening nak jawab 😂

Jgn bandingkan anak ok. Semua baby lain perkembangan... Kalau 10m blh jln tu dikira awal. Anak sy jalan 1y1m, merangkak mula 11bulan..

Ad org 1thun 5bln berjln... Tkpe..... Nnti pndai dia. ..sllu ltk dkt bwah bia dia meneroka..lma2 thu nk imbng bdn jln. Ank sy 11bln jln.