Anak berkeras xnk buang air besar di tandas, umur nk masuk 5 thn tp masih membuang dlm pampers

Untuk pengetahuan semua, anak sy smpai skrg xnk membuang air besar d tandas, masih nk membuang dlm pampers. Sy siap belikn dia potty training lg ms umo dia 3 thn tp dia xnk guna. Kalau nk kencing dia ok je g tandas. Sy dh cuba mcm2 cara utk pujuk anak supaya buang air besar d tandas, tp dia tetap xnk. Ada x mak2 yg pengalaman mcm sy, kalau ada tlg share dan bantu sy cari jln penyelesaian. . #SeriusTanya #perlubantuan

6 Balas

anak saya pun lambat . dah umo 4 tahun lebih baru tak pakai .tu pun lepas stiap kali pakai pampers tido malam lencun bsh tembus..sbb dah bsr tak blh tampung...lepas tu waktu siang sy tak pakaikan dia pampers .mintk dia bgtw kalau nk ke tndas..nnti mak hntrkan..jd bila rutin harian mcmtu lm2 dia ok..nk2 ms tu dia sibuk nk skolah..jd kita bg syrt nk g skolah tak blh pakai pampers malu dkt kengkwn nnti .tp bila nk tdo mlm atau bwk pergi jalan mana2 . br pkaikn pampers . tp sblm tido ajar dia kencing dlu atau berak dlu sblm tido..nnti bila dia dh biasa..esok pg tgk pmprs dia kering je..nnti dia sndri akan kata okla xnk pakai pers lg..dah bsr dh..tnya awan pun kata dorang tak akai..sbb alu la dh gi kolah.. alhamdulilah dia dh tak pakai diapers dh..wlaupun ambil ms .selepas memcm usaha.. br la berhasil..kita kena sbr dan kuat..fightim✊🏻🔥.. alhamdulilah la ni ank dh free diapers ..rs happy sgt2.mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

2mo ago

mcm ank sy guna tangga potty train jnis mcmni dlm toilet...jd nmpk lubang tndas duduk tu jd tak bsr sgt dkt pandangan mata dia..mula2 je takut..lepas suruh pegang dkt tepi kiri kanan tmpt pemegang tu br dia rs ok

Masa anak 1st saya cakap dia kalau poo poo dalam pampers nanti kotor bontot dia tak selesa Nanti p sekolah cikgu tak basuhkan kena basuh sendiri Kalau poo poo di toilet lebih selesa senang nak basuh… itu ja saya cakap kat anak… Masa mula2 kena teman jugak dalam toilet… pstu saya tunggu depan pintu pastu tutup pintu sikit pastu baru dia okay boleh buat semua sendiri basuh sendiri 4 tahun dia off pampers semua buat sendiri…

2mo ago

terima kasih share info ye. nnti sy cuba cara yg sis bgtahu

anak saya skg umur nak msok 4 thun , nk popo membuang nak kat jamban tknk kt pampers , tpi bile nk kencing plak tknk kt tandas nk kat pampers . ayah ibu dia daa ajar daa. kencing kt tandas da takpayah pakai pampers . dia jwp penat nak ke tandas la ibu hahaha sbb dia mmg kerap kencing haha . maka smpai skg laa kencing di pampers . kalau membuang je kt jamban

2mo ago

mcm2 kn kerenah anak2 ni. hehe. utk ibubapa yg anak2 dia mudah utk follow tu alhamdulillah senang kn, tp mcm anak2 kita ni kita kena try hard lebih utk didik mreka kn. xpe2 smoga Allah permudahkan urusan kita dlm mengajar anak2, aminn

masa saya ngajar dkt skola tadika dulu ada mutid masih pakai pampers lagi , saya slalu cakap kalau poo teacher x nak cuci pampers pun x ada jadi kena poo macam orang lain juga , jadi puan pun boleh guna ayat yg sama temankan slalu atau biar je dia feeling dlm toilet tu buka pintu sikit intai 😁

2mo ago

kadang sbb malu puan atau takut nak cuci sendiri , nanti cuba intai2 je dulu , sama2 😄

Ank saya Alhamdulillah umur 3 thn lebih dh bole lepas pampers,bole buang air bsr di tnds skrg umur 5 thn dh pandai cuci sendiri lepas buang air bsr dia nak berdikari sendiri bab x lama Sekolah thn depan InsyaAllah..

2mo ago

alhamdulillah seronok nya dgr anak dh pndai berdikari. doakan ank sy jg ye sis spya dia pn boleh berubah n berdikari mcm ank sis

sma sis.. ank sya umur 3 taun mau ajar berak kat tandas berkeras juga nak berak kat pampers 😌

2mo ago

tu la. kita dh ajar tp dia xnk n tetap berkeras. xpe sy dh jumpa satu idea, sy nk gunakn patung bebear dia😂 mcm kita jadikan umpan laa.. sy nk ckp kt dia tgk tu bebear pn p berak kt tandas. hrp2 menjadi la plan ni