Nak bertanya

Untuk 4-5 months pregnancy, sakit dada kekadang tu sakit masa bernafas and pedih ulu hati tu normal ke? Risau 😓

11 Balas

sama macam saya jugak. sy abaikan aje ingatkn pedih ulu hati sampai lah 1 masa tu rasa tersangkut2 nk bernafas pergi kk check doc kata gerd/gastrik/anxiety. padahal sebelum nk xpernah pun ada semua tu. doc check jugak jantung incase effect jantung. so dia bg iv gastrik. ubat gastrik kapur tu kena makan hari2 kalau xsuka boleh tukar gaviscon. sekarang dh 7 bulan pregant masih kena makan ubt gastrik. so kena elak jugak makanan pedas teh kopi.

most probably sebab GERD. makan slow, sikit2 tapi kerap, and kunyah banyak kali. lepas makan jangan terus baring. kurangkan pedas dan gluten juga. kalau tak hilang, boleh jumpa doktor minta ubat. moga cepat sembuh sis 💐

doc suggest sy ambik gaviscon biasa botol color hitam kalau rasa pedih ulu hati sbb boleh legakan keadaan tu. selamat utk preg mom. cuba la sis. botol hitam tau bukan pink.

Sis sama dgn saya 4-5 months.. ikut pada simptom kehamilan ni normal.. sis boleh baca dn tengok kat bahagian home..

saya kene pd 27 minggu..sampai sekarang nk masuk 37minggu..ade inform doctor.. doktor bg ubat mcm gaviscon..

kandungan makin besar mmg kita akan rs mcm ni tp kalau terlalu teruk kena jumpa doktor bgtahu masalah ni.

Sye xde plak rse mcm tu tyme preggy dlu.. Klu sis was2, nant tyme checkup inform nurse/Dr.. Bdn org x sme..

6mo ago

I see. Ok terima kasih banyak sis sudi reply. 🙏🏻❤️✨

tengah mengalaminya.. kadang ii kalau salah step baring, boleh rasa sesak napas 😮‍💨

Pedih ulu hati slps mkn normal. Sesak nfas x normal jumpa dr as soon as possible

Sesak nafas sakit dada tak normal sis. Jumpa doc cepat cepat ya.