Mengandung anak luar nikah

Hi umur sy dlm 30an sy mgdung ank luar nikah,kandungan sy dalam 12mggu,sy syg baby ni..sy tkt nk pergi klinik utk buat buku pink,malu dgn perbuatan sdri..ape harus sy buat?ape perlu sy bawa ke klinik?#pleasehelp

25 Balas

Tak perlu malu sis. pergi je klinik. buat buku pink. biasanya nurse tak akan tanya lebih². kalau dia bebel² pun,awak ambil yg positif je. anggap je macam bebelan mak kita. misi ni kadang² nampak je macam garang la ape,tapi mereka okey je. jangan stress²,okey. jaga diri,jaga bby dalam kandungan tu baik² ye. semua manusia ada dosanya tersendiri. jangan lupe solat taubat. Allah sentiasa menerima taubat hambanya. doa yg baik². semoga Allah permudahkan urusan sis dan juga kita semua ye..🤲🏻❤️

2y ago

sama² 🥰. Tak ape,jadikan pengajaran terbesar dalam hidup. anak tu tak salah,jaga dia baik² tau. bagi dia didikan yg sempurna, insyaallah dia juga boleh jadi anak yg soleh/solehah kelak.

saya dulu umur 14 tahu pregnant luar nikah ... saye xtau ape perlu buat ubat ape pun xtau cuma saye teruskn je plan utk nikah je senyap2 uruskn urusan semua... I bile dh msuk group2 ws fb bru org2 gtau n saye terus bukak buku mase 18minggu .. Alhamdulillah nurse doc semua baik membantu now ank saye dh 7tahun dh ade urusan dose kite cukup smpai kite je sis org lain tu lantak dia cuma klau ade bajet lebih blh checkup swasta klau mcm tempat saye monthly checkup rm35 , scan add on rm48 ... klau time air gula jd rm35+55 air gula bersalin swasta pun jkm ape semua xkacau

No need malu puan . Saya pun ada anak luar nikah , tak fikir panjang terus sahaja ke kk .. diaorang akan tolong puan ☺️ tapi kena pasang telinga lah sebab kena kaunseling sekali .. pergi je ke klinik desa orang tak ramai .. then bagitau hamil luar nikah . Kalau puan nak jaga diorang akan tolong , kalau puan nak bg dekay orang pun diaorang akan tolong .. anak saya pun saya bagi dekat orang .. skrg dah kawin tengah pregnant ☺️

bagus la kalau ada rasa sayang pada anak dalam kandungan. dia tak salah. yang penting sis baiki kesilapan jangan ulang lagi. pergi ja klinik. yang penting sis & kandungan terjaga dari awal ni. kalau ada teguran ke apa ambil yang positif ja. yang negatif tu abaikan jika ada. setahu saya dorang lebih fokus pada kesihatan kita bukan hal peribadi kita. semoga dipermudahkan urusan sis ya. jaga diri & kandungan baik baik.

sebagai sn, mereka tak akan tanya lebih lebih. cuma cakap je single mom. pasal status perkahwinan tu dorang just tanya dh kawin belum.sbb kalau dh kawin bg surat kawin kalau tak silap. jika belum, dorng xkn cakap apa. mereka faham. pergi buat buku pink cepat sis jika sayang anak. siapalah kita untuk menilai kesilapan manusia lain..

masa buka buku pink tu mmg drng tnya la klu jenis nurse yg mnyibuk kan.. klu tk mnyibuk tkde la nk tnya apa2... pastu klu sis tk mrncng brkhwin mybe drng akn kol jkm .. wlupn umur dah 18 ke ats... no worries ikut ja dn jgn tkt klu doc kol jkm ke apa ke.. selagi sis nk jga ank sis jkm tk akan kacau..

2y ago

yeke...susah hti..tkt org ambil ank atau bg tknn kt sy...bila wt bnde salah nilh akibatnya..

pergi je sis.. kalau ditanya jawab saje. yang penting kita jawab jujur untuk mudahkan urusan baby nanti. Jangan malu jangan segan InshaAllah pasti ada jalan terbaik. Rezeki dan arah tuju anak Allah tentukan kita hanya menjalankan saja. Positive dan semangatttt ya sis❤️

pergi je....xpyh pikir org lain..pikir anak dlm kandungan dan diri sendiri..xusah stress²...klau nurse tu bising² benda yg xbaik..pekakkan je telinga..yg baik²,awak ambik....smua ada buat salah,harap awak boleh perbaiki kesalahan dan jgn ulangi

tak pe sis...anak tu kan anugerah dr allah..sis teruskan jer..sis tak perlu risau utk ke kelinik sebab nurse skrg mmg baik" paling" pun sis..akan di bagi kaunseling mengenai utk kehamilan dan status sis tu jer..saya doa kan segala urusan sis dipermudahkan..aminn

pergi je puan. jangan malu jangan takut. nurse takkan marah. malah dia akan bagi nasihat dan semangat. sebab nurse taknak ibu dan baby tekanan atau stress. jadi dia akan layan kita baik. jangan takut. demi baby pergi je KK buat buku ye.

2y ago

benda pun dah jadi kan awak. apa2 pun kehidupan kita yang sekarang ni harus teruskan. mungkin semua tu dah tertulis. apapun lepas ni awak janganlah ulangi lagi ye. banyak berdoa jaga diri dan jaga baby tu baik2.