Baby tak nak bedung..

Umur berapa ya baby dah x perlu dibedung..baby sye baru nak masuk sebulan lg 6 hari..tapi start dia hari ke 18 dia tak nak dibedung..bila dibedung mesti nangis sbb dia x dpt nk keluarkan tgn dia... X pe ke kalau tak bedung.. risau masuk angin.. So, Buat mse skrg sye bedung dari bhgn perut je..tangan biar lepas..... Update: Dia terkejut2 tp berlagak tak nak bedung...kena tunggu nyenyak baru dpt bedung dia tu pun nanti dia cpt terjaga sbb tgn dia x bole keluar padahal dh bedung longgar2..bertuah lahai anakk😌🥺😂🙏

Baby tak nak bedung..
37 Balas

bedung ni sbnrnya bukan untuk elak msuk angin.. tp biasanya bby bru lahir dia suka mcm trikat bdn .. ibarat duduk dlm rahim lagi.. tu ada bby tidur lena bila berbedung..dan lgi 1 biasanya untuk taknak bby trkejut2 bila dengar apa2 bunyi. lgi2 masa tengh tidur. ank sy dah nk msuk 4 bulan ni pon still ada lgi moro reflex. time dia tidur mmg sy akn bedung untuk grip tgn dia. bedung pon takat paras bahu ke pinggang.. btul2 untuk tgn je. kaki mmg biar dia nk kuak lentang ke. trkangkang ke. takde kacau.. bby perlukan tidur yg ckup untuk tumbesaran dia.. lgipun ank sy tidur berbuai.. tak boleh tidur sendiri kcuali btul2 mngantuk..buaian kan berenjut. lgi laa kadang dia trsentak sendiri kalau tak grip tgn. pastu tak boleh tidur. ksian.ank sis ni selagi dia boleh tidur lena kalau xgrip tgn,takpe.. tp kalau kacau tidur dia sbb trsentak2 bila dengar bunyi ,mmg kne bedung..tp bdung masa dia dah lena

Saya ada tngok video kt yt psal tangisan baby , katanya tk mungkin baby tk suka bedung sedangkan dalam perut badan mereka terlipat seolah2 bedung , klau baby tu tngh mengamuk or meragam then kita bedung memang baby akan menangis2 gerakkan kaki dan tangan dia , lagipon bedung bukan untuk baby masuk angin ke tk , bedung ni untuk baby rasa lebih selesa seolah2 duduk dalm rahim , baby boleh tidur lama dan boleh elakkan terkejut pada baby .

anak saya dalam pantang bedung bila dia dh bebetul lena sbb kalau belum lena kita bedung dia mengamuk. bedung pun sbb tknk dia terkejut2 sbb pantang dekat rumah mertua ada budak. pastu masuk 2 bukan dh kurang sgt bedung sbb dia dh pandai dh kawal moro reflex dia. ada masa2 je saya bedung contoh mcm sya nak buat kerja saya bedunv bagi dia tidur lama sikit. agak sejam dh bedung saya buka bedungnya. masuk 3 bulan tk bedung langsung dah

Bedung bukan sbb elak masuk angin awak. Bedung utk elak dia terkejut2 waktu tidur.. Sbb baby kat dlm perut (rahim) dah biasa dgn suasana sempit dgn uri, dgn tali pusat, air ketuban.. Jadi bila dia lahir luas je sekeliling kdg2 dia terkejut2.. Sbb tu bedung.. Xda masalah pun x bedong.. Cuma kalau tengok anak tidur selalu terkejut2 (tgn & kaki terangkat) bedung je la sebelum tidur bagi anak tidur selesa.

Bedung tu untuk elak baby terkejut je. Nk bagi sensasi mcm dalam rahim. Tapi baby saya mcm baby awak Jgk. Hari ke 4 bedung asyik merengus2 nak marah pstu menangis. Tido asyik tak lena. Last2 buka je, bedung dr dada ke bawah je. Baru la lena dia tido. Kadang kain bedung buat selimut. Tapi itulah. Bila hari ke 17, pandai pulak dia nk pusingkan bdan dia, jari pun da pndai nyot2 Sndri.

bagi bedung tu supaya baby tdor x terkejut2 .. baby kan cpt terkejut .. kalau dia tdor ok x jenis cpt terkejut x da msalah pon x bedung .. blh letak tuala dkt bahagian perut .. kipas jgn dkt baby sgt .. sya bagi baby sya bedung smpai dia 2 bulan sbb jenis cpt terkejut dngar bnyi lebih2 lagi dok flat dgn bnyi moto nya lagi😅

1y ago

welcome😘

baby sy bedung kadang2 je. Klu sy tgk hari tu byk trkejut, sy bedung, n tiap kali keluar umh je bedung. Slain dr tu x bedung sbb ank jenis xske brbedung, mungkin sbb dorg dr hari kedua lahir da dok bwh lampu gara2 kuning, da trbiasa trdedah. Jd bile balik rumah pon nk lapang je😅

x de masalah pun kalau baby x dibedung. lg cepat baby belajar sendiri untuk menghadapi moro reflex die sendiri. dan lg cepat die explore sekeliling die . baby sy dibedung masa kt hospital saja, balik rumah mmg x bedung langsung.

1y ago

tulah bila org tua2 nampak kita tak bedung kene marah, dorng cakap anak dah besar nanti jalan kengkang, sy selalu kene 😅 sebb anak tk nak bedung time tido jee tu pun kadang hmm

bedung hanyalah alat untuk bagi dia lena tidur. kalau anak awak boleh tidur tanpa bedung tak ada masalah. jangan bedung je setiap masa , nanti menganggu pergerakan dia. dia pun nak bebas bergerak utk melatih otot2 anggota badan

x de masalah . bedung ni bukan sebb nk elakkan kembung. tapi nk dia tidur tak lasak bila dah besar. saya pakai masa anak dah tidur. baru balut. waktu lain selain tidur x pakai pun. masa tidur je. kadang bedung bawah sikit.