Umur berapa bayi boleh makan buah yg dilenyek cthnya strabery,pisang @ betik

Umur berapa mula mkn? Bayi saya hampir 3 bulan.tp dah mula hisap jarinya.

8 Balas

Baby isap jari normal sis, jgn bg dia makan mknan lain lg selain susu sebab sistem penghadaman dia belum kuat. Selagi dia menyusu biasa, berat bertambah xde masalah InsyaAllah. Kesemua ank buah saya tebiat dorg suka isap jari, klo tgh menangis nk pujuk masukkn jari diorg auto tenang. Tp bg susu minum sikit jek. Tp paling rare ank buah sampai umur 10 tahun ske isap jari sampai bengkak ibu jari n jari telunjuk dia. 😂😂

Anak suka hisap jari sebenarnya dia nak ketenangan dan akan berhenti tabiat ini dengan sendirinya. .Jadi mama papa jangan terlalu risau ya. .Semua itu normal! cukup 180 hari baru bagi solid food ya 😊

Baby 6 bulan baru start bagi makan, baby hisap jari die tu bagus utk stimulate otak baby. And saya baca mana ntah bila dia hisap jari mean die tgh belajar utk pegang makanan nnti utk suap masuk mulut

baby hisap jari normal sis. sebaiknya baby start weaning 6bulan ke atas. sebelum 6 bulan x digalakkan beri makanan sbb usus baby belum ready.

Adalah normal bayi menghisap jari dan bukan bermakna dia lapar. Makanan awal hanya boleh diperkenalkn pd usia 6 bulan.

bb besar tu hisap jari bkn bermakna die lapar..pulak tu y terbaik bg permulaan bbur kosong cair bg 6 bln..

6 bulan ke atas sahaja

6 bulan