Solusi anak garang! 😭

Umur anak saya 3 tahun 6 bulan sekarang (Jan 2024) dan kadang kala dia bersikap sangat garang dgn org sekeliling. Saya akui ianya bermula drpd saya sendiri yg tegas dlm menegur dia sehari hari. Apa solusi mak-mak buat utk handle situasi begini? Macam mana cara mak-mak tegur anak selepas dia menjerit/menengking org lain? 😭🙏🏻#firstmom #pleasehelp #ingintahu #seriusnanya

10 Balas

maaf sis... sy x reti utk bagi solutions bagi masalah sis... tapi, sy leh share apa yg saya buat. sy garang dgn anak...Masa dia kecik sy xde marah2 sgn suara yg kasar sbb riso dia meniru apa yg Kita buat .. Masa dia kecik tu, kalau dia Cuba "aip aip" kat org tua sy jentik sket mulut dia. bila dah besar sket..hanger pon patah2 kalau sy marah dia ( x d galakkan buat) cuma, bila dah reda marah... sy biasakan diri mengadap anak n bgtau kenapa mama marah n apa dia perlu buat utk elak mama marah... dalam Masa sama, bgtau adab2 dengan org tua jangan melawan bila org tua marah, jangan tinggi suara dgn org tua.. and adab2 lain. nasihatkan dengan lembut. walopom anak kecik diaorg lama2 akan faham. sy apply dr dia kecik lagi... skrg... sy sgt rapat dgn ank... dia x pernah meninggi suara dengan sy Dan tidak akan melawan setiap Kali sy marah dia. adab dia dengan org tua jugak Alhamdulillah boleh dipuji. cuma, sy x kata cara sy btol... mungkin leh dicuba... kalau x berkesan leh Cuba cara lain... inshaallah... sy pon Masih belajar menjadi parent walopom dah tua...

Anak2 akan tiru apa parents buat. Nak gaduh or nak marah, jangan bg anak nampak. Ada beza tegas dgn garang. Tegur anak dgn lembut tapi tegas.. dia pn akn tiru mcm tu juga sis. Kalau ckp dgn dia pn tengking2, mmg dia akn follow jgk. Jawapan ada pada post sis, ianya bermula dgn diri sendiri :). Insyaallah sis masih ada masa lg untuk bentuk anak

as bekas cikgu taska.. keep told ur child what she / he need to do.. mmg kita x ajar dia, dia sndiri yg akan belajar dr kita.. tu mmg sifat dorg.. and explain to he/she. 'mama x suka awak marah2 org, x baik. klau x suka, ckp elok²' tp jgn ckp direct.. berbisik dkt dia.. p.s klau nk ada adik pun dorg akan jd garang tau. 🙊

mcm sy..sy kata no..no..xblh..tak baik buat mcmtú kena ckp elok2 baik2..Allah syg pd org yg ckp elok2 n baik2 .dpt pahala.. smua syg....lepas tu slalu peluk anak.. biasa anak akan faham bila kita ckp slow2 ..mungkin memula mcm ank tak blh terima..bila kita slalu keep remind dia .in shaa Allah dia akn ok.. mg dpmudahkan segalanya aamiin

Saya yg tak tengking2 anak pun anak jadi garang kuat melawan bila kena tegur. Dia ikut akak spupu dia, anak saya 3tahun lebih jugak. Dia hari3 duk maik dgn akak spupu dia. Hari2 la pening kepala mak bapak dia duk ikut si akak spupu dia marah2 jerit2 adeh💆🏻‍♀️

Bila anak garang mak kena tegur secara baik2 bagi dia pengajaran ,mak pula Jangan ganas2 tau kena sabar Biasala tu Umur mcm tu …mcm mn pn perangai anak ibu bpa kena sllu Doa yg terbaik utk anak 🙏🏻

mak kena cepat tarik nafas dulu bila jd apa2, lowered tone suara ckp elok2. nk ubah budak kita kena ubah diri dulu, dia copy yg dia tgk je

Sempat baiki lagi tu. Doa & usaha ubah diri dlm cara berkomunikasi. Boleh ikut page parenting

8mo ago

FB Taufiq Razif

menjerit Dan menengking Tu bukan garang..

kalau saya, saya suka cakap jangan